Kulhornet fra vest. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
Kulhornet fra vest. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Turbeskrivelse Kulhornet

Den smale og bratte snørenna på vestsiden av det spisse Kulhornet er godt synlig når du passerer på E6 nedenfor fjellet. Fra veien kan det se ut som at renna er helt umulig å kjøre ned på ski.

Bøker
  KAST
  • KAST 2 – Utfordrende
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Efjorden-Tysfjorden
  • Toppunkt: 981
  • Høydemeter: 850
  • Tid opp/ned: 4 timer
  • Beste sesong: Februar - april
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr, stegjern og isøks.

  Det er den ikke, men den bør kun kjøres av en som har full kontroll på den spesielle teknikken som kreves for å kjøre i opptil 50 grader bratte bakker. Ettersom renna dessuten har en liten bøy i bunnen med en spiss klippe som peker rett opp i fallinjen, er det ikke rom for feil. 

  Navnet Kulhornet har en lang og forvirrende historie. Gjennom årene har navnene Huglhornet, Kugelhorn og Kuglhornet forekommet. Bakgrunnen er utseendet på fjellet når man ser det nordfra. Da likner det de to beholderne (horn) som man lagret kuler og krutt til musketter i. I dansk-inspirert norsk var ordet for kuler «kugler». Varianten Huglhornet kan se ut til å stamme fra en feiltolkning av bokstaven K i gotisk skrift fra gamle kart. Nå ser det ut til at Kartverket omsider har funnet frem til et norsk navn som stemmer med det opprinnelige navnet.  

  • Utstyr: Vanlig turutstyr, stegjern og isøks.
  • Veibeskrivelse: Bil langs E6 sørover fra Narvik, forbi Ballangen, og over de tre broene ved Efjorden. Parker på parkeringsplassen ved broen over Sørelva, eller kjør noen hundre meter lengre opp, og parker på et egnet sted ved siden av veien. 
  • Sesong: Februar - april

  Opp A: Gå gjennom skogen i retning mot passet mellom Kulhornet og Sildpolltinden (topp 817). Når du kommer til tregrensen, kan du se etter den slakeste veien opp mot Kulhornet på høyre side av den tydelige, og brede fjellryggen. Her er det et hyllesystem du kan følge opp til topplatået. De bratteste partiene (rundt 40 graders helning) går du til fots, og du må være obs på skredfaren fra tregrensen og oppover.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Opp B: Kulhornsrenna: Gå gjennom skogen i retning mot høyre side (sørsiden) av Kulhornet. Frem til bunnen av den smale og bratte renna kan du gå på ski. Deretter må du slenge skiene på sekken og gå til fots opp renna. Oppe på topplatået er det enkelt terreng videre opp til toppen. Vanskelighetsgrad: Veldig vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. Storslagne svinger ned mot det bratte partiet på siden av fjellet. Har du ikke gått opp samme vei, kan det være vanskelig å finne den letteste veien ned, og du risikerer å havne i meget bratt terreng.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 2: Samme som Opp B. Når du forlater topplatået og svinger ned i snørenna, føles det nesten som det kommer til å gå i fritt fall der renna blir brattere. Her må det være fullt fokus på kontroll og på å være observant på rennende snø (som settes i bevegelse av svingene dine), som lett kan få deg ut av balanse. Etter renna kan du slappe noe av, og få fine svinger ned mot skogen tilbake til E6.

  Vanskelighetsgrad: Veldig vanskelig

  Kart over Efjorden og Tysfjorden med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Efjorden og Tysfjorden med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Brattkjøringsmester Andreas Fransson på tur ned fra topphelningen og ned i Kulhornsrenna. Foto: Daniel Rönnbäck / Fra Toppturer rundt Narvik
  Brattkjøringsmester Andreas Fransson på tur ned fra topphelningen og ned i Kulhornsrenna. Foto: Daniel Rönnbäck / Fra Toppturer rundt Narvik
  FRIFLYT.NO
  +
  Oversiktskart over Efjorden og Tysfjorden. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Turområde

  Efjorden-Tysfjorden

  Efjorden og Tysfjorden skjærer inn gjennom det norske fastlandet som blå, smale ormer. Ved Tysfjordens
  Les mer
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå