Storsteinsfjellet fra øst. Foto: Sture Willumsen / Toppturer rundt Narvik.
Storsteinsfjellet fra øst. Foto: Sture Willumsen / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Storsteinsfjellet

Det høyeste fjellet har alltid en ekstra tiltrekningskraft, og i Narvik er Storsteinsfjellet høyest.

Bøker
  KAST
  • KAST 3 – Komplekst
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Skjomen
  • Toppunkt: 1893
  • Høydemeter: 1150
  • Tid opp/ned: 6 timer
  • Beste sesong: Mars – juni
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr, isøks og stegjern. Utstyr for brevandring anbefales også.

  Fjellet er ikke bare en ensom topp som skyter opp i været, men ett helt massiv av topper, kammer og bratte vegger. Store isbreer står som urgamle vaktposter på alle sider av massivet. Det er mange veier opp til toppen, og alle går delvis på bre. Et spennende moment på turen der du får komme tett innpå en av fjellverdenens mer komplekse skapninger. Som på mange andre plasser i verden har isbreene smeltet de siste årene. Passasjen fra bre til fast grunn ved området rundt toppen har derfor blitt vanskeligere og innebærer ofte en del snøklatring. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr, isøks og stegjern. Utstyr for brevandring anbefales også. 
  • Veibeskrivelse: A: Fra Lossihyttene, se separat turbeskrivelse. B: Fra Hunddalshyttene, se seperat turbeskrivelse C: Bil langs E6 sørover fra Narvik. Ta av mot Skjomdalen og Norddalen. Parker der veien ender, ved stien mot Čunojávri.
  • Sesong: Mars – juni. Opp C fra juni.

  Opp A: Gå nordøst fra Lossihyttene, og opp på høyresiden av Loasenjunni. Gå opp på platået, og skrå bort mot og under Rienatčohkka for å komme ned i gryta lengst inne i dalen. Gå opp bekkedalen og fortsett til passet 1459 moh. Gå ut på isbreen og fortsett på skrå opp til høyre mot hovedtoppen. På denne delen av breen er det et område med store sprekker, så tau og annet utstyr for brevandring anbefales. Gå til fots opp på et av de bratte snøfeltene som leder rett opp til toppen. 

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Opp B: Gå sørover fra Hunddalshyttene gjennom dalen Doaresvággi, og frem til vannet Sealggajávri. Derfra går du østover til midten av vannet. Drei av sørover opp i bekkedalen til den nordøstre brearmen nedenfor toppen av Storsteinsfjellet. Midten av den skarpe toppkammen er normalt sett det beste stedet for å forlate breen, og nå toppkammen. Men i år med lite snø, kan denne passasjen være både isete og bratt. Følg toppkammen til fots mot toppen.

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Opp C: Gå østover og sving mot venstre inn i en dal etter omtrent én kilometer. Gå opp til isbreen og følg den oppover på venstresiden. Gå til fots opp på ett av de bratte snøfeltene som leder rett opp til toppen. Om det ikke er nok snø, kan denne passasjen bli veldig vanskelig. Da kan det være enklere å gå opp til passet til venstre og følge toppkammen til topps.

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. De bratte snøfeltene nedenfor toppen er krevende å kjøre. Alternativ kan du gå ned det bratte partiet. Deretter følger en fin nedkjøring på bre, der snøen ofte er bra. På den øverste bratte og konvekse delen av breen er det viktig å være forsiktig så du ikke plutselig kjører inn i et risikoområde med mange sprekker. 

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Ned 2: Samme som Opp B. Ned mot Sealggajávri venter en lang nedkjøring på bre. Helningen er herlig; i visse partiet glir du bare, og i andre kan du ta store og skjønne svinger ned i fallinjen. Sannsynligheten for at du får kjørt i løssnø er stor. 

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Ned 3: Samme som Opp C. En skjønn og lett rute der du kan stå og gli lange strekker samtidig som du nyter omgivelsene. Sørg for at du følger samme spor ned som du gikk opp; sprekkene er mange og dype,spesielt i den øvre delen av breen. 

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Ned 4: Storsteinsrennene: Gå til topp 1871 fra passet sørvest for hovedtoppen. Kjør ned en av de mange bratte snørennene på vest- eller sørsiden. Det blir en skikkelig luftig og spennende opplevelse. Peil ut ruta nøye, så renna ikke ender ved et stup!

  Kart over Storsteinsfjellet med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Storsteinsfjellet med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Utsikt mot Hunddalen og Storsteinsfjellet fra grensen til Sverige. Storsteinsfjellet vises helt til venstre i bildet. Foto: Anna Öhlund / Toppturer rundt Narvik.
  Utsikt mot Hunddalen og Storsteinsfjellet fra grensen til Sverige. Storsteinsfjellet vises helt til venstre i bildet. Foto: Anna Öhlund / Toppturer rundt Narvik.
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå