Fra Toppturer rundt Narvik.
Fra Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Spanstinden ( Rungugáisá)

Spanstinden er en skikkelig klassiker og en meget populær topptur. På en soldag kan du nesten regne med å treffe folk oppe på fjellet. Såvel nordmenn som svensker, og andre nasjonaliteter.

Bøker
  KAST
  • KAST 1 – Enkelt
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Gratangen-Lavangen
  • Toppunkt: 1457
  • Høydemeter: 1050
  • Tid opp/ned: 5 timer
  • Beste sesong: Februar - juni
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr

  Det finnes flere grunner til toppens popularitet. Anmarsjen er kort, og du vinner høyde raskt. Den er enkel, forholdsvis sikker mot skred, og krever ikke noe ekstra utstyr. Til tross for at turen går opp en solrik sørside kan du gå den seint på sesongen ettersom E6en går helt opp på høyfjellet. Sist, men ikke minst, toppen og de siste meterne frem til den er veldig spektakulære. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr 
  • Veibeskrivelse: A: Bil langs E6 nordover fra Narvik. Parker der veien når sitt høyeste punkt, inntil Bukkemyrvatnet. B: Start som i A, men fortsett noen kilometer og parker ved Lapphaugen turiststasjon.
  • Sesong: Februar - juni

  Opp A: Gå over Bukkemyrvatnet og hold retning nordover mot det bratte og klippete Sølvfjellet som reiser seg langt der oppe. Seint på våren, når isen på vannet er dårlig, er det bedre å gå ved sjøens vestre kant. Finn den beste veien rundt, og opp de mange små bakkene og terrassene. Ofte er det gamle spor man kan følge. Ellers forsøker du å holde retning mot den høyre delen av Sølvfjellet. Der Sølvfjellets bakker bakker begynner å bli skikkelig bratte svinger du av mot høyre, og følger en liten bekkedal opp en stor bakke. Gå til passet mellom Sølvfjellet og Spanstinden. Fortsett på skrå opp til høyre på det store snøfeltet sør for toppen, og ta mot venstre når snøfeltet begynner å flate ut. Å holde langt til høyre (øst) på snøfeltets nedre del gir en noe slakere vei opp sammenlignet med feltets venstre kant.

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Opp B: Gå forbi husvognene på campingen og opp gjennom skogen ved toppen av campingen. Området der det flatere terrenget over campingen går over til brattere bakker er utsatt for skred, så vær forsiktig her. Etter hvert går du litt på skrå til høyre til du kommer over tregrensen. Fra området over tregrensen kan du gå opp og litt til venstre på flere bratte bakker. Snart kommer du opp til et platå under toppen. Gå opp snøfeltet ovenfor platået for å komme til Opp A, og toppen.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. Trivelig kjøring som skjer i etapper. Foruten toppbakken, som er fin, kjører du i et landskap av terrasser. Det er gøy å konkurrere om hvem som tar de fineste svingene i hver ny bakke.

  Vanskelighetsgrad: Enkel

  Ned 2: Samme som Opp B. Til forskjell fra Ned 1, får du kun skikjøring i fallinjen på store og herlige snøfelt. Ned mot tregrensen bratner det til. Ikke kjør altfor langt mot høyre (vestover). Der er det skikkelig bratt, og mange klipper.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

  Ned 3: I stedet for å svinge av ned til høyre mot Lapphaugen, kan du kjøre ned til venstre i retning mot Fossbakken. Her får du en skikkelig lang rute i variert terreng. Plasser en bil her på forhånd eller ring taxi.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 4: Fra passet mellom Spanstinden og Sølvfjellet kjører du ned mot nordvest i gryta Tjuvhola. Gli over Spanstindvatnet og fortsett skrått ned til høyre. Ved et tydelig platå, der Henrikkafossen går ned i dalen til høyre, holder du mot venstre og følger en rygg ned i skogen. Ved et platå nede i skogen traverserer du til venstre, og kommer så frem til en traktorvei der det som regel er scooterspor. Følg det ned til bilveien ved Moen. Plasser en bil der på forhånd eller ring taxi. 

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Kart over Spanstinden med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Spanstinden med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Toppen er spektakulær, og på ingen måte vanskelig å komme seg opp på som det kan virke på bildet. Foto: Fredrik Schenholm
  Toppen er spektakulær, og på ingen måte vanskelig å komme seg opp på som det kan virke på bildet. Foto: Fredrik Schenholm
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå