Sovende Dronning fra nordvest. Litletind vises til venstre på bildet. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
Sovende Dronning fra nordvest. Litletind vises til venstre på bildet. Foto: Rune Dahl / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Sovende dronning (Skjomtinden)

Sammen med Rombakstøtta, er «Dronninga» Narviks stolthet.

Bøker
  KAST
  • KAST 2 – Utfordrende
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Narvik
  • Toppunkt: 1575
  • Høydemeter: 1300
  • Tid opp/ned: 6,5 timer
  • Beste sesong: Februar - mai
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr, isøks og stegjern

  Faktisk verdsettes fjellet så høyt at det frem til nylig har vært fastslått i byplanleggingen at utsikten fra hovedgata, Kongens gate, mot den Sovende dronning skal holdes åpen. Kongen vil se sin dronning. «Dronninga» er et fjell som hver ekte narvikværing med friluftsinteresse skal ha besøkt. Prioriterer du bra skikjøring fremfor selve turen, finnes det dog bedre fjell. En tur hit er mer en helhetsopplevelse, hvor den utrolige utsikten, toppfølelsen og matpakka er minst like viktig som skikjøringen. Men Sløret på Dronninga kan dog mange ganger være en snøsamler, der snøen holder seg tørr og upåvirket av vinden i lang tid. 

  Navnet «Sovende dronning» kommer fra utseendet på fjellets profil. Når man ser fjellet fra Narvik, er profilen utvilsomt lik en sovende kvinne. Panne, øyne, nese, munn, hake, bryst – alt er der. Noen sa en gang at den var spesielt lik dronning Victoria av Storbritannia, og dermed fødtes navnet. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr, isøks og stegjern
  • Veibeskrivelse: Bil langs E6 sørover fra Narvik. Ta av mot Håkvikdalen. Parkering etter broen ved Nervatnet. Lokalbuss til Håkvikdalen; avstigning ved Håkvikdal bro.
  • Sesong: Februar - mai 

  Opp A: Start turen med å gå tilbake over broen og langs kanten av Nervatn. Du kan enten følge en sti ved vannkanten eller gå på isen, om den er stabil. Gå over myren sør for sjøen og opp i skogen til høyre. Du kommer så opp i glissen skog som du krysser deg opp i. Straks etter tregrensen dreier du av til høyre (nordvest) opp på ryggen som leder opp til Litletind. Følg en forsenkning rundt Litletind og traverser deretter på skrå oppover for å komme til ryggen mellom Litletind og Dronninga. Følg ryggen et lite stykke og traverser fra cirka 1200-metersnivået  ut på bakkene på Dronningas vestside. Her er det ofte relativt bart og steinete, så det kan være du må gå til fots enkelte partier. Toppen nås via en snørenne som leder opp til fjellkammen nordvest for hovedtoppen.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Opp B: Fortsett i den brede forsenkningen fra tregrensen. Gå opp i det bratte snøfeltet (Sløret) til kammen mellom Litletind og Dronninga. Fortsett som for opp A.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. Snørenna under toppen er ofte veldig fin.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 2: Samme som Opp B. Mer og finere kjøring sammenlikna med Ned 1. I blant ligger det blottede steiner i bunnen av det bratte snøfeltet, hvilket gjør at du må kontrollere farten på tur ned mot bunnen.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 3: Øyet: Fra kammen rett under toppen, ved dronningens øye, går det an å kjøre ned mot nordøst til isbreen som ligger øst for Sovende dronning. Det vanskeligste partiet på nedkjøringen er en smal og bratt (omkring 45-50 grader) snørenne, der det ofte er innslag av is. Bredden på renna varierer med snømengden, og ofte er den bare på noen få meter. Etter renna kommer du ut på en stor isbre der helningen er betydelig snillere. Renna er det vanskeligste partiet, men det bratte snøfeltet før renna er det farligste. Du kjører svakt på skrå, og et fall eller et skred kan føre til at du havner utfor de høye klippene. Hold langt til skikjørers venstre, inntil klippeveggen, for å minimere risikoen.

  Vanskelighetsgrad: Veldig vanskelig

  Kart over Sovende Dronning med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Sovende Dronning med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Mikael af Ekenstam med retning mot Sløret på Dronninga. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Mikael af Ekenstam med retning mot Sløret på Dronninga. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå