Mikael af Ekenstam på tur opp mot Ristačohkka. Nedkjøringen fra Storsteinsfjellet vises i bakgrunnen, til venstre for de mørke og spisse toppene. Foto: Kaj Sønnichsen / Toppturer rundt Narvik.
Mikael af Ekenstam på tur opp mot Ristačohkka. Nedkjøringen fra Storsteinsfjellet vises i bakgrunnen, til venstre for de mørke og spisse toppene. Foto: Kaj Sønnichsen / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Skjomdalen-Katterat

Dette er kanskje den fineste hytte-til-hytte-turen i området, i alle fall om du er den typen som liker at det enten går opp eller ned.

Bøker
  KAST
  • KAST 3 – Komplekst
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Narvik
  • Toppunkt: 1700
  • Høydemeter: 2000
  • Tid opp/ned: 10 timer
  • Beste sesong: Mars – mai
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr og utstyr for bre

  Turen knytter på en veldig bra måte sammen det naturskjønne Skjomen med det høyalpine området ved Storsteinsfjellet og Hunddalen. Siden man kan ta buss til Skjomdalen og tog tilbake fra Katterat er logistikken enkel, da man ikke trenger å løse problemet med å sette igjen og hente bilen på noen av stedene. 

  Akkurat som mange av de mest populære randonee-turene i Alpene trenger man ikke å gå over de høyeste toppene på denne turen. Men ønsker man å forlenge turen og gå over Storsteinsfjellet eller Ristačohkka så er det fullt mulig. Vil man ha en ekstra natt i hytte passer det også bra å bli igjen i Hunddalshyttene innen man avslutter turen ned til Katterat. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr og utstyr for bre. Utstyr for overnatting i Lossihyttene (se seperat turbeskrivelse). 
  • Veibeskrivelse, start: Bil langs E6 sørover fra Narvik. Ta av mot Skjomdalen. Parkering ved snuplassen til lokalbussen (sørg for at du parkerer slik at bussen har godt med plass til å snu), cirka 28 kilometer fra avkjørselen fra E6. Lokalbuss med avstigning ved holdeplassen inne i Skjomdalen. 
  • Veibeskrivelse, slutt: Tog fra Kiruna eller Narvik og påstigning ved Katterat stasjon.
  • Retrettalternativ: Kjør ned fra Lossihyttene og langs bilveien i Norddalen. Følg Sealggajávri og Doaresvággi til Hunddalshyttene etter at du har kjørt ned fra Storsteinsfjellet. 
  • Sesong: Mars – mai 

  Dag 1 Skjomdalen-Lossihyttene

  Gå tilbake langs veien (i retning mot fjorden) og inn i skogen til høyre akkurat der du forlater 60-sonen. Gå på skrå opp til høyre blant buskete skog og svaberg opp til Lossielva. Følg høyre side av elva opp til et platå ovenfor tregrensen. Fortsett i samme retning inn i dalen som løper østover fra platået. Når du er under den høyeste toppen på fjellet til høyre for deg (Lossitinden), svinger du av opp til venstre opp slake bakker, og deretter til høyre opp langs ryggen på Loasevárri. Gå over toppen og i samme retning ned langs ryggen som leder til Lossihyttene. 

  Dag 2 Lossihyttene-Storsteinsfjellet

  Gå nordøst fra Lossihyttene og opp på høyresiden av Loasenjunni. Gå opp på platået og skrå mot og under Rienatčohkka for å komme ned i gryta lengst inne i dalen. Gå opp i bekkedalen og fortsett til passet på 1495 moh. Gå ut på isbreen under Storsteinsfjellet og skrå opp til høyre. Ta så sikte mot den delen av kammen til høyre for toppen (østkammen) der det er enklest å komme opp. På den øvre delen av breen er det store sprekkområder, så tau og annet utstyr for bre anbefales her. 

  Storsteinsfjellet-Ristačohkka

  På den motsatte siden av Storsteinfjellet sin østkam er det som regel et fint snøfelt å følge ned på isbreen som leder ned mot Sealggajávri. Breen og den siste bakken ned mot vannet er en fantastisk bra nedkjøring med store flanker og passelig helning for store svinger. Fra vannet går du opp på skrå til venstre, til den venstre av de to grytene under Ristačohkka. Vil du besøke toppen av Ristačohkka, velger du i stedet den høyre gryta ovenfor Sealggajávri og går opp i passet mellom topp 1604 og hovedtoppen. Herfra kjører du et stykke ned i den bratte gryta på motsatt side av passet, og går deretter opp bakkene i på skrå opp til høyre. 

  Ristačohkka-Katterat

  Kjør ned i bekkedalen til høyre for topp 1455. Stak over vannet ved 1262 moh, og rund klippen til høyre for deg for å komme inn i gryta under toppen av Rienatčohkka. Kjør rett ned fra gryta og ned i Doaresvággi. Når du begynner å nærme deg dalbunnen kan du starte å traversere til høyre for å kunne gli hele veien ned til Hunddalshyttene. Deretter følger lett turkjøring ned til Katterat togstasjon der du kan gli største delen av turen (se turbeskrivelse for Hunddalshyttene for flere detaljer).

  Kart over Skjomdalen-Katterat med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Skjomdalen-Katterat med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Mikael af Ekenstam på tur ned i Sørlendingen på Ristačohkka, et alternativt rutevalg for den som ønsker litt flere høydemetre. Foto: Kaj Sønnichsen / Toppturer rundt Narvik.
  Mikael af Ekenstam på tur ned i Sørlendingen på Ristačohkka, et alternativt rutevalg for den som ønsker litt flere høydemetre. Foto: Kaj Sønnichsen / Toppturer rundt Narvik.
  FRIFLYT.NO
  +
  Oversiktskart. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Turområde

  Traverser

  Å ta en topptur med et annet startpunkt enn sluttpunkt, eller å lenke flere topper
  Les mer
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå