Nedkjøring fra Stortinden ned mot Grasdalen, med Læigastinden i bakgrunnen. Mikael af Ekenstam prøver å unngå våte snøskred. Foto: Jan Arne Pettersen / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Rivtindtraversen

Rivtind er en litt utilgjengelig topp med et langt, flatt parti som du må gå forbi for å komme til og fra fjellet.

Bøker
  KAST
  • KAST 2 – Utfordrende
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Narvik
  • Toppunkt: 3000
  • Høydemeter: 2900
  • Tid opp/ned: 8,5 timer
  • Beste sesong: Mars – mai
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr.

  For å gjøre en tur til Rivtind mer innholdsrik kan du gå over en annen topp (Stortinden) på vei til fjellet, og en tredje topp (Melkefjellet), på veien fra fjellet. Det blir selvfølgelig en veldig lang tur, men den gir nesten tre ganger så mye skikjøring, og er fullt gjennomførbar for de fleste som er veltrente og har mye tur-erfaring. Siden det er enkelt å avbryte turen og gå ut i dalen til Lapphaugen turiststasjon, kan man avgjøre underveis i turen om man vil gå én, to eller tre topper. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr. Stegjern og isøks er ikke nødvendig, men kan være greit å ha på de bratteste partiene på turen. 
  • Veibeskrivelse, start: Bil langs E6 nordover, forbi Bjerkvik. Sving av mot Kvernmo etter at du har passert avkjørselen mot Gratangsbotn. Ta av til venstre etter broen. Parker langs veien før den nedlagte revefarmen som ligger ved veiens ende. Ettersom revefarmen er nedlagt er det ikke sikkert at veien er brøytet, så du må sannsynligvis være fleksibel med hvor du parkerer, og du bør helst spørre om lov dersom du er usikker på om du står på privat område. 
  • Veibeskrivelse, slutt: Bil langs E6. Parkering ved Lapphaugen turiststasjon. Om våren kan du også avslutte turen ca én kilometer lengre øst der E6 går helt inntil Spanselva. Der kan du parkere langs en gammel vei på høyre side, og gå over en gammel bro over Spanselva. Du kan også ta buss fra Lapphaugen turiststasjon tilbake til avkjørselen mot Kvernmo. 
  • Retrettalternativ: Du kan avslutte turen etter både den første og andre toppen ved å gå ut Grasdalen og over Stormyra for å komme til Lapphaugen. 
  • Sesong: Mars – mai 

  Kvernmo-Stortinden

  Følg den høyre siden av Kvernmoelva i retning mot den tydelige snørenna på den sørlige siden av Stortinden. Gå opp i renna. Den har en helning på cirka 30-35 grader, og er fullt mulig å gå opp på ski om det ikke er altfor hard snø. På toppen av renna kommer du inn i en stor gryte. Fortsett diagonalt til venstre i bortre enden av gryta, og la deg blende av Rivtind som dukker opp framfor deg når du kommer opp på toppryggen. Følg ryggen til venstre for å nå toppen. 

  Stortinden-Rivtind

  Fra toppen av Stortinden er det litt vanskelig å se hvor man skal kjøre ned til Grasdalen. Ta gjerne ut kompassretning mot nordøst for å komme på rett side av de mange klippene øst for Stortinden. Når du kommer litt lengre ned blir det enklere å få oversikt og se hvilken vei du skal kjøre. Hold fallinjen ned mot dalbunnen til vest for Riikojávri (Grasvatnet). Gå opp bakkene på motsatt side av dalen, i retning mot den tydelige bekkedalen på vestsiden av Rivtind. Gå opp midt i denne, men vær oppmerksom på de bratte bakkene du må passere før du er oppe ved toppen av denne. Fra platået ved toppen av bekkedalen går du opp langs en mindre bekkedal til venstre og opp til bunn av topphelningen. Vestkammen på Rivtind er som oftest steinete og vanskelig å gå, så den enkleste veien opp er på de bratte snøfeltene på sørkammen. 

  Rivtind-Melkefjellet

  Kjør nord- eller østside av Rivtinden (se turbeskrivelse for Rivtind for flere detaljer) og traverser fra valgt nedkjøring mot det flate området ovenfor tregrensen i indre del av dalen. Gå på skrå opp til venstre gjennom et skogsparti og opp et hyllesystem ovenfor tregrensen. Traverser forbi den nedre delen av dalen mellom Siskkitčohkka og Melkefjellet. Gå deretter opp de store bakkene som leder opp mot Melkefjellets toppkam. Følg toppkammen til hovedtoppen, på det smaleste partiet må du antakelig ta av skiene og gå til fots. 

  Melkefjellet-Lapphaugen

  Kjør et av alternativene i Melkefjellets store gryte. Ved bunnen av gryta tar du sikte på Lapphaugen eller den nedre broen over Spanselva, avhengig av hvor du har satt bilen. Har du planlagt å ta buss tilbake til avkjørselen mot Kvernmo bør du ta sikte på Lapphaugens turiststasjon.

  Kart over Rivtindtraversen med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Toppkammen på Melkefjellet. Foto: Jan-Arne Pettersen / Toppturer rundt Narvik.
  Logg inn
  Bestill abonnement og få tilgang til hele Fri Flyts digitale univers.

  Digitalt abonnement 6 måneder

  Tilgang til Fri Flyts blader og nettsider digitalt

  Alternative text
  Kr 399,-

  Fri Flyt og boka Trygge Toppturer

  To utgaver levert hjem, full digital tilgang og bestselgerboka Trygge toppturer. Spar 40%.

  Alternative text
  Kr 399,-
  Kr 648,-

  Fri Flyt-abonnement

  8 utgaver levert hjem, pluss alt Fri Flyts digitale innhold i et år

  Alternative text
  Kr 699,-
  Kontakt oss. Vi svarer raskt på mail.
  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå