Rivtind fra nord. Foto: Jan-Arne Pettersen / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Rivtind (Bassevárri)

Den taggete kammen på Rivtind kan ses fra Norge såvel som Sverige. Det høyeste punktet på karmen er en myteomspunnet topp som få har vært oppe på.

Bøker
  KAST
  • KAST 2 – Utfordrende
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Gratangen-Lavangen
  • Toppunkt: 1452
  • Høydemeter: 1100
  • Tid opp/ned: 7,5 timer
  • Beste sesong: Mars - mai
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr.

  Den relativt dårlige tilgjengeligheten er en bidragende årsak til dette. Fra E6 har du seks kilometer med helt flat myrmark frem til foten av fjellet. Det er lettgåtte kilometer, men føles drøye om du går med tungt turutstyr. Orker du dette, i tillegg til turen opp på fjellet venter belønningen. Fra toppen har du  nedkjøringer som er blant de heftigste i hele området. Selve Rivtind er også grunnen til mytene om fjellet. Toppkammen med sine tinder og tårn er lett å nå, men toppunktet, som ligger 20 meter ovenfor kammen, er en helt annen historie. Dit må du klatre. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr. Isøks og stegjern kan behøves om det er harde snøforhold. Dessuten tau og sikringsutstyr for snø, is og klippe om du vil bestige den absolutte toppen. 
  • Veibeskrivelse: Bil langs E6 nord for Narvik, forbi Bjerkvik og opp på Gratangsfjellet. Parker i utforbakken på en stor lomme på venstre side av veien ved Lapphaugvatnet, rett etter at du har passert et hytteområde på den høyre siden av veien. 
  • Sesong: Mars - mai

  Opp: Gå tilbake 100 meter langs veien og inn på en vei gjennom et hytteområde. Veien går over til sti, og fortsetter på den (høyre) vestre siden av Stormyra. Her er det som regel et ski- og scooterspor som leder ut på den store myren og i retning mot fjellet. Etter myren følger litt mer variert terreng, men fortsett å holde retningen mot fjellet. Gå frem til foten av fjellet og opp bratte og store snøfelt til et stort platå. Fra platået reiser det seg en stor og bratt bakke mot toppen. Gå opp langs rygg-formasjonen i midten av bakken. Deretter søker du deg ut mot venstre side, rundt en klippe på dens høyre side, og til slutt opp den siste bratte bakken til foten av den 20 meter høye klippen som utgjør selve hovedtoppen. Her kreves klatring med omtrent 4-5 i vanskelighet, og klatreutstyr er nødvendig for å komme seg trygt opp.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 1: Samme som Opp A. Hele utforkjøringen går rett ned i fallinjen. Hele 1100 fallhøydemeter med en innledning som er omtrent 35 grader bratt. En helt fantastisk rute under rette snøforhold.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 2: Følg foten av den 20 meter høye klippen rundt til venstre. Du står snart på toppen av et bratt snøfelt som leder ned på nordøstsiden av Rivtind. Snøfeltet på toppen er den mest kritiske delen av nedkjøringen, og du må virkelig være sikker på at det er stabile snøforhold. Det bratte snøfeltet i starten på ruten smalner etter noen svinger av til en smal passasje mellom klipper. Hold til høyre for å unngå klippene som ligger lengre nede i fallinjen, men vær ekstra forsiktig på ytterligere ett bratt parti rett etter passasjen. Etter passasjen åpner terrenget seg, og du har kjempestore områder å kjøre på og mange ulike terrengformasjoner å følge. Denne delen er ikke like bratt og skredutsatt, men skred fra hele den øvre delen av bakken er et faremoment ved kjøring i den nedre delen. Lengre nede smalner bakken av og blir brattere, innen den igjen åpner seg ned mot dalen nedenfor. Fortsett ned mot bunnen av dalen, og hold litt til venstre for å kunne gli ned i retning mot Stormyra og de flate kilometerne frem til veien. 

  Vanskelighetsgrad: Vanskelig

  Kart over Rivtind med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Det høyeste punktet på Rivtind er en real utfordring. Den siden som vises på bildet er den enkleste veien opp. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen. 

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå