På tur opp fra Tverrdalsfjellet til starten på den vasse eggen på Mattačorru. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
På tur opp fra Tverrdalsfjellet til starten på den vasse eggen på Mattačorru. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Máttačorru-traversen

Máttačorru er som et barberblad stilt på høykant. En lang og smal fjellrygg som løper fra Skamdalen til Skjomen.

Bøker
  KAST
  • KAST 3 – Komplekst
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Narvik
  • Toppunkt: 1350
  • Høydemeter: 1600
  • Tid opp/ned: 6,5 timer
  • Beste sesong: Mars – mai
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr, stegjern, isøks, tau og sikringsutstyr

  Fra Tverrdalen er det forholdsvis enkelt å nå selve toppen av Máttačorru, men å gå ryggen fra start til slutt, Máttačorru-traversen, er virkelig en tur utenom det vanlige. Turen har et kort parti som krever kunnskap i håndtering av tau, da først og fremst hvordan du bygger et rappelanker, men den er ellers ikke spesielt teknisk krevende. Det som for mange kan være krevende, er den utsatte følelsen du får av å gå på den delvis smale kammen med høye stup på begge sidene. 

  Denne turen kan gjennomføres med utgangspunkt fra Skamdalen (se turbeskrivelse for Tverrdalsfjellet). Men vil du benytte deg av buss for å komme til startpunktet er Håkvikdalen det beste startpunktet. Bussene inne til Håkvikdalen og Skjomdalen går ikke spesielt ofte, så finn ut av busstidene i forkant av turen. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr, stegjern, isøks, tau og sikringsutstyr. 
  • Veibeskrivelse, start: Bil langs E6 sørover. Ta av mot Håkvikdalen. Parkering ved veiens ende. Buss til Vandmo snuplass i Håkvikdalen (dette må bookes i forveien).
  • Veibeskrivelse, slutt: Bil langs E6 sørover fra Narvik. Ta av mot Skjomdalen. Parkering ved et grendehus på høyre siden av veien, rett etter du har passert Gamnes (cirka 26 kilometer fra E6). Buss til Gamnes holdeplass i Skjomdalen. 
  • Retrettalternativ: Kjør ned fra den vasse fjellkammen til Tverrdalen og tilbake til Skamdalen. Herfra kan du gli og gå ned langs grusveien til Beisfjord. 
  • Sesong: Mars – mai 

  Håkvikdalen-Tverrdalsfjellet 

  Følg stien/scootersporet i sørøstlig retning i flatt terreng til platået sør for Middagsfjellet. Hold høyde sørover inn Tverrdalen. Ta ikke for mye høyde, men forsøk å holde deg under 800 moh. Gå opp på skrå til venstre i bakkene på andre siden av Tverrdalen. Gå under og forbi den bratte delen av fjellsiden, og deretter opp til venstre på det store snøfeltet som leder opp mot toppen av Tverrdalsfjellet. Ved 900 moh kan du velge å enten gå venstre, der du må finne veien blant klippeblokkene, eller gå til høyre på det bratte snøfeltet. Å gå opp til toppen av Tverrdalsfjellet blir en liten omvei, men føler du deg i god form kan det være verdt det for utsiktens skyld.  

  Tverrdalsfjellet-Máttačorru-Suorječohkka

  Herfra er veivalget like gitt som det er spektakulært: du følger bare eggen i sør-sørvestlig retning. Det eneste tekniske partiet på eggen kommer ved et hakk i eggen 400 meter nord for Máttačorrus topp. Her klatrer du ned i en kort kamin som går ned mot østveggen. Det ser litt usannsynlig ut, men det er riktig vei. Ta deg deretter ned på klippehyllene og svabergene i sørøstlig retning til en snørenne på fjellets vestside. Her kan du bli nødt til å gjøre en kort rappell (cirka 15-20 meter) for å komme deg over noen bratte klippeheller. Klatre opp fra snørenna mot eggen som følger videre mot Máttačorrus topp. Gå på den luftige, men teknisk enkle eggen videre mot toppen av Suorječohkka.

  Suorječohkka -Gamnes

  Kjør ned på det store snøfeltet mot sørøst. Jo lengre til skikjørers venstre du holder, desto enklere blir det. Kjør ned på platået ved Gamnestinden (1035 moh) og det lille vannet som ligger der. Herfra følger du den tydelige bekkedalen som går ned til høyre fra vannet. Fra omtrent 400 moh må du holde deg på den høyre (nordre) siden av elva, ellers blir kjøringen blokkert av høye klipper. Følg elva så du til slutt kommer ned til en liten parkering overfor grendehuset ved Gamnes i Skjomen. Skal du ta bussen tilbake til Narvik ligger holdeplassen cirka 200 meter lengre borte, i retning mot fjorden.

  Kart over Mattačorru-traversen med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Mattačorru-traversen med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Mikael af Ekenstam på den korte rappellen halvveis langs eggen. Trond Solberg og Martin Morell venter på tur. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Mikael af Ekenstam på den korte rappellen halvveis langs eggen. Trond Solberg og Martin Morell venter på tur. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå