Blåvatnhyttene og sørveggen på Skittendalstinden. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
Blåvatnhyttene og sørveggen på Skittendalstinden. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Blåvatnhyttene

Ved Blåvatnhyttene er du virkelig på tundraen. Nærmeste tre er mange kilometer unna. Sjelden er været så markert og avgjørende for deg som her, i en hytte midt ute på snaufjellet.

Bøker
  KAST
  • KAST 2 – Utfordrende
  FAKTA
  • Hovedområde: Narvik
  • Underområde: Bogen-Grovfjord
  • Toppunkt: 570
  • Høydemeter: 550
  • Tid opp/ned: 4 timer
  • Beste sesong: November - juni
  • Ekstra utstyr: Vanlig turutstyr.

  Det er også det som er attraksjonen med Blåvatnhyttene. Du trenger ikke å anstrenge deg for å koble ut fra hverdagen, stresset og tabloidene. Det kommer av seg selv når du går inn gjennom hyttedøren, tenner ild i ovnen og sakte glir ned i sofaen. Mest sannsynlig kommer du til å ha hyttene for deg selv, ettersom det vanligvis er få besøkende der. Anmarsjen til hyttene er forholdsvis vanskelig å orientere, så en i turfølget bør ha god peiling på kart og kompass. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr. For overnatting: Mat, sovepose/laken, toalettpapir og stearinlys. 
  • Soveplasser: 10 
  • Nøkkel: Ja, DNT-nøkkel
  • Mobildekning: Nei, men ganske bra på de omgivende toppene.
  • Veibeskrivelse: A: Bil langs E6 og E10. Sving til høyre ved Dragvika; cirka 30 kilometer etter rundkjøringen i Bjerkvik. Kjør 600 meter langs en liten grusvei som går gjennom Dragvika. Parker ved passende plass langs siden av veien. Kollektiv transport: Buss fra Narvik mot Harstad; avstigning ved Dragvika. B: Samme som A, men ta av etter broen i Bogen. Parkering én kilometer fra E10. C: Samme som B, men parkering ved en kraftstasjonsbygning ved veiens ende. 
  • Sesong: November - juni

  Opp A: Gå langs en traktorvei over noen åpne felt og opp i skogen. Sving høyre der traktorveien deler seg. Fortsett langs vestre side av Storelva mellom Stortinden og Litletinden. Ved omtrent 500 moh kommer du til en kort og trang passasje der du muligens må ta av skiene og gå til fots. Fortsett opp til platået mellom Stortinden og Litletinden. Gå mot nord nordvest opp de store bakkene øst for Litletinden. Når du kommer opp til 860 moh holder du den høyden og går nordover. Etter én kilometer kan du begynne å gli ned mot ryggen sør for Blåvatnet, (Seamulvákkejávri). På snøfeltet fra ryggen og ned mot Blåvatnet er det ofte bra skikjøring, men det er også korte og bratte partier som kan være skredutsatt. Nyt omgivelsene og gå over vannet til Blåvatnhyttene. 

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Opp B: Her kan du velge å enten gå rett og gjennom den bratte skogsbakken på en tursti, eller følge en traktorvei mot nord for å gå opp gjennom et slakere skogsparti opp til høyde 215 meter. Fortsett langs en stor hylle mot sørvest. Ta av opp til høyre langs den store bakken mot nordvest. Gå til 680 moh. Hold høyde rundt Stortinden og fortsett langs Opp A. 

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Opp C: Gå langs lysløypa ved Strandvatnet i omtrent én kilometer. Rett før broen tar du av fra lysløypa og går opp langs den vestre siden av Kvitforsen. Her er det en hel del bekkedaler, tett skog og annet vanskelig terreng. Når du kommer opp til 180 moh prøver du å finne et greit sted å krysse elven. Gå opp i den bratte bakken mot venstre (nordøst) til et platå. Vel oppe på platået følger du ryggen på Buvatnets vestre side. Også her er det bølgete terrenget litt vanskelig å gå. Rund høyde 572 meter og gli ned mot Niingsvatnet. Vannet er regulert, og isen kan være et kaotisk landskap av sprekker og hull, da spesielt på den sørvestre delen. Vær forsiktig! Gå i nordvestlig retning over Niingsvatnet. Ta av fra vannet etter omtrent to kilometer, og opp mot bakkene sør for bekken fra Blåvatnet.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig 

  Ned 1: Samme som Opp A. Ned langs Storelva får du skikkelig artig skikjøring.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 2: Samme som Opp B. På de store snøfeltene øst for Litletind og Stortinden har du muligheter for fin og enkel skikjøring. Sørg for at du havner rett nede ved tregrensen, da det er mange høye klipper i området.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Ned 3: Samme som Opp C. Lange partier med flat turgåing avsluttes med litt vanskeligere utforkjøring ned mot tregrensen, og gjennom skogen ovenfor Strandvatnet.

  Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

  Kart over Blåvatnhyttene med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Kart over Blåvatnhyttene med inntegnet rute. Fra Toppturer rundt Narvik.
  Blåvatnhyttene med den høyeste toppen på Slettfjellet i bakgrunnen. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Blåvatnhyttene med den høyeste toppen på Slettfjellet i bakgrunnen. Foto: Lars Thulin / Toppturer rundt Narvik.
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå