Naturskattene er mange: de blankpolerte granittveggene som stuper ned i fjordarmen Sørskjomen; isbreen Frostisen som ligger som en dyne ovenfor granittveggene; den frodige Skjomdalen med små klynger av hus og bondegårder; høyfjells-landskapet lengst inne i Sør- og Norddalen. 

Med noen få unntak er granittveggene langs fjorden direkte uegnet for toppturer. I stedet er det inne ved Sør- og Norddalen det beste turterrenget finnes. På høyfjellsplatået vest for Sørdalen ligger Rundtinden og Storriten; herlige sommerskitopper når grusveien opp til platået åpnes etter vinteren. Inne i Norddalen finner du Skjomens høyalpine terreng, blant annet Narvikområdets høyeste fjell, Storsteinsfjellet. Her kan du benytte turistforeningshyttene Lossihyttene for å bo komfortabelt midt blant toppene. 

Det er i Sørskjomen granittveggene er mest dominerende. Men her finnes det også en rekke bratte og smale snørenner som kan anvendes av en dyktig skikjører. Det er fascinerende med slike passasjer i ugjestfrie omgivelser. Som hvite krittstreker på en mørk skoletavle. I Skjomen er det en mengde snørenner i verdensklasse, men mest storslagen er Gangnesaksla, «alle renners mor», som måler 1100 fallhøydemeter fra starten på høyfjellet til slutten ved Sørskjomens vannkant.

Alt er så storveies i Skjomen. Fjellene ruver store og mektige, men har avslepne former. Engang har ismassene presset seg ned i dalen, skurt fjellene rene og lagt opp moréner i dalbunnen. Her er det fruktbart og nåleskogen er fin. Grønnsakene som selges i torvhallene i Narvik, kommer fra Skjomen.

Fra Den Norske Turistforening sin årsbok 1951