Man skulle tro at det kreves en klatreekspedisjon for å komme opp til toppen, men Rombakstøtta har faktisk kun noen få korte og enkle klatrepassasjer. En skikkelig klassiker med en fantastisk utsikt! Kalles «Tøttatoppen» av lokalbefolkningen i Narvik. Den som liker å gå fort kan forsøke å slå den gjeldende rekorden fra minikraftverket, opp på toppen og tilbake: 1 time og 46 minutter. 

Ordet «tøtta» er i Nord-Norge synonymt med «kjerring» eller «tøft kvinnfolk», i en positiv forstand. Sagnet sier at Rombakstøtta var ei heks som bodde sør for Narviks-området. På vei nord til sine slektninger falt hun, når hun skulle klatre ned i Beisfjorden, og skada kneet. Fallet forsinka heksa så mye at solen rakk å stå opp når hun var på vei over Rombaksfjorden, ble hun til stein.

Opp: Gå forbi veibommen, til slutten av veien og cirka 100 meter i samme retning. Begynn deretter å gå oppover i den forholdsvis tette og bratte skogen, og følg så smått flatere terreng opp til venstre til Pumpvatn. Gå over vannet og fortsett fra vannets sørøstlige hjørne langs en vakker allé gjennom skogen og opp i en bekkedal i retning mot Forsnesvatn. Vik av mot venstre (øst) og gå opp i en liten dal til du kommer til Isvatnet. Passer vannet med en svak sving på den venstre (nordre) siden, og fortsett oppover mot fjellets høyre (østre) del. Gå frem til snøbakkene som ser rimeligst ut å gå opp. Her kan det være enklere å ta av seg skiene og begynne å gå til fots istedenfor å gå med feller. Hold retningsvinkel opp til høyre til du kommer til toppkammen. Følg toppkammen videre mot toppen. Det er litt vanskeligheter på slutten med et kort og bratt snøfelt som må krysses i tillegg til to korte partier med enkel klatring. Vær forsiktig på snøfeltet slik at du ikke hekter deg fast og begynner å skli (en isøks kan gjøre passasjen litt sikrere). Vanskelighetsgraden på klatringen kommer an på hvor mye snø det er, men finner du den enkleste veien (merket i rødt), er det ikke behov for tau.