Dag 3 starter med en jevn, fin oppgang mot Norges nest høyeste fjell, Glittertinden (2460 moh) Foto: Marte Stensland Jørgensen / Høgruta i Jotunheimen.
Dag 3 starter med en jevn, fin oppgang mot Norges nest høyeste fjell, Glittertinden (2460 moh) Foto: Marte Stensland Jørgensen / Høgruta i Jotunheimen.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Dag 3 - Høgruta i Jotunheimen

Dag 3 er nok på papiret den enkleste av dagene, men du har allerede gjort to lange dagsetapper, og kroppen kan begynne å kjenne det. Stigningen starter rett fra hytteveggen, og det er slakt og fint hele veien til toppen.

Bøker
  FAKTA
  • Hovedområde: Jotunheimen
  • Underområde: Jotunheimen
  • Toppunkt: 2464
  • Høydemeter: 1080
  • Kilometer: 15

  Første del av nedkjøringen er spennende og byr ofte på god snø, da den ligger beskyttet inne i dalen. Siste del av nedkjøringen har morsomt, rullende terreng, og dagen kan avsluttes med badstu og et bad i bassenget på Spiterstulen, hvis du ønsker det.

  Dag 3

  Glitterheim (1384 moh) – Glittertinden (2464 moh) – Spiterstulen (1104 moh)

  Distanse: 15 kilometer

  Stigning: 1080 meter

  Nedkjøring: 1360 meter

  Opp fra Glitterheim 

  Fra Glitterheim går ruta i nordlig retning, rett opp mot toppen av Glittertind. Her kan du i prinsippet gå hvor som helst, men det mest naturlige blir å holde noe vest for den merkede sommerruta på kartet. Dette er et glimrende sted for å lage et perfekt opp-spor, hvor du bruker terrenget og variasjoner i snøen mest mulig effektivt for å spare krefter. I Alpene sier de at 12 grader er den perfekte vinkelen for å bruke minst mulig krefter på vei opp, og dette er det ideelle stedet å prøve ut denne teorien.

  Ned til Spiterstulen

  Fra toppen av Glittertind kjører du i vestlig retning langs ryggen i ca 700 meter, før du gradvis drar litt mot nord og så vestover igjen ned i renna under Glitteroksle. Fra toppen og til du er inne i renna, må du være oppmerksom på at det er mye stein og tynt snødekke, så kjør forsiktig! Vel inne i renna kan du prøve ut de forskjellige himmelretningene for å finne de beste forholdene. Renna har alle 

  aspekter fra nordvest til sør, så du vil høyst sannsynlig finne perfekte forhold på et av disse. 

  I bunnen av renna følger du dalen i vestlig retning til du treffer merket løype mellom Spiterstulen og Glitterheim. Fra Skautkampan og ned er er det best og traversere gradvis nedover i rettning 

  Spiterstulen ca en km, og så kjøre ned langs bekken som er merket på kartet. Fra Skautkampan og ned er er det best å traversere gradvis nedover i retning Spiterstulen ca. en kilometer og så kjøre ned langs bekken som er merket på kartet. Dette kan by på meget fin skikjøring. Herfra kan du enten ta på fellene og gå langs veien, eller ta skiene på skulderen og gå på veien opp til Spiterstulen.

  Alternativ rute

  Hvis vær og sikt ikke er bra nok til å ta turen over Glittertind, følger du merket vinterløype mellom Glitterheim og Spiterstulen.

  Kart over Høgruta i Jotunheimen dag 3 med inntegnet rute. Fra Høgruta i Jotunheimen.
  Kart over Høgruta i Jotunheimen dag 3 med inntegnet rute. Fra Høgruta i Jotunheimen.
  Dag 3 er på papiret en av de lettere dagene på Høgruta. Glittertind byr på en perfekt oppgang og en morsom nedkjøring. Foto: Christian Nerdrum
  Dag 3 er på papiret en av de lettere dagene på Høgruta. Glittertind byr på en perfekt oppgang og en morsom nedkjøring. Foto: Christian Nerdrum
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå