Fra Memurubu er det to alternative veier opp på Surtningssue (2358 moh) Den røde linjen er mer direkte og raskere, mens den blå linjen kan være et tryggere alternativ under visse forhold. Foto: Marte Stensland Jørgensen / Høgruta i Jotunheimen.
Fra Memurubu er det to alternative veier opp på Surtningssue (2358 moh) Den røde linjen er mer direkte og raskere, mens den blå linjen kan være et tryggere alternativ under visse forhold. Foto: Marte Stensland Jørgensen / Høgruta i Jotunheimen.
FRIFLYT.NO

Turbeskrivelse Dag 2 - Høgruta i Jotunheimen

Dag 2 går over Surtningssue (2368 moh), kjent som et av Jotunheimens beste utsiktspunkter. For å komme opp til toppplatået må du på et tidspunkt feste skiene på sekken og gå på beina i et par hundre meter.

Bøker
  FAKTA
  • Hovedområde: Jotunheimen
  • Underområde: Jotunheimen
  • Toppunkt: 2368
  • Høydemeter: 1507
  • Kilometer: 20

  Her kan det være nødvendig med stegjern hvis det er hardt og isete. Starten på nedkjøringen er litt bratt i toppen, så her kan det være smart å sikre førstemann med tau for å sjekke snøforholdene. Tauet kan også være en god støtte, hvis det er noen i gruppen som ikke føler seg helt trygge på skiene. Vanligvis er det enkelt å sette opp et skianker for dette på toppkammen. Det bratte partiet er kort, og etter dette er det nydelig nedkjøring ned til Blåtjønnholet. Det er ikke mer enn ca 200 meter stigning herfra og opp til Hestlægerhøe, men erfaringsmessig kan dette være lange 200 høydemeter på slutten av dagen. Det kan lønne seg å planlegge å ha igjen litt mat og drikke. Til Surtningssue er det to alternative veier opp; enten følger du Memurudalen eller Hestbekken/Hestdalen. Det siste alternativet er det fineste, men noen ganger kan forholdene gjøre at alternativ én er bedre.

  Dag 2

  Memurubu (1008 moh) – Surtningssue (2368 moh) – Glitterheim (1384 moh)

  Distanse: 20 km

  Stigning: 1507 meter

  Nedkjøring: 1185 meter

  Opp via Hestbekken/Hestdalen

  Fra Memurubu går du i nordlig retning opp bakken bak hytta. Det enkleste er ofte å holde seg på østsiden av Hestbekken til du er rett under 1200-koten på kartet, dette er det klart enkleste stedet å krysse bekken. Herfra holder du så på vestsiden av bekken opp til Hesttjønne. I denne bakken kan du i prinsippet legge sporet hvor som helst, men det kan være lurt å se etter de beste snøforholdene, da det ofte er skareføre her om morgenen. Et sted mellom 1400 og 1500 moh lønner det seg å traversere inn på Hesttjønne. Du krysser deretter over vannet og følger minste motstands vei under Raudhamran og opp Hestdalen. Deretter passerer du under punkt 1885 moh på kartet – dette er et ypperlig sted å sikte seg ut den beste veien opp bratta på Surtningssue. Rundt 1900 moh må du ta av deg skiene og gå på beina omlag 200 høydemeter opp vestflanken til du kommer opp på toppkuppelen. Hvis snøen er hard, er det sterkt anbefalt å bruke stegjern opp her. Vel oppe på toppkuppelen tar du så på deg skiene igjen og følger den beste snøen opp mot toppen, her kan det ofte være avblåst. På rundt 2230 moh passerer du ei redningsbu. Hvis det er vind eller kaldt, kan dette være et bedre sted å ta en rast enn på selve toppunktet. 

  Opp via Memurudalen

  Hvis du velger Memurudalen, følger du den merkede vinterruta mellom Memurubu og Glitterheim i ca 7 kilometer, før du tar av nordøstover og følger den merkede sommerruten til Surtningssue på kartet.

  Ned til Glitterheim

  Fra toppen kjører du i nordlig retning, langs ryggen i ca 300 meter, før ruten går over kanten og ned østsiden. Her er det ganske bratt i toppen, så det kan være aktuelt for noen å sikre den øverste biten med tau. Dette er også en ypperlig måte å sjekke snøen på, hvis du er usikker på skredforholdene. Vanligvis er det enkelt å lage et skianker for dette på ryggen. Etter den bratte toppen flater det gradvis ut, og du kan skli rundt punkt 2222 på kartet. Her har du to valg for nedkjøring; brearmen nordover byr på fantastisk kjøring, som blir brattere jo lenger ned du kommer, men aldri mer enn 30 grader. Den andre muligheten er å kjøre i nordøstlig retning forbi punkt 2122 og ned Surtningsueoksle. Denne varianten byr på fin kjøring og er betydelig slakere. Herfra er det vanlig å krysse Blåtjønnholdet. På et eller annet sted, avhengig av føre og gli, er du nødt til å ta på fellene for å komme bort til den merkede løypa mellom Bessheim og Glitterheim. Denne følger du deretter over punkt 1685 og videre ned til Glitterheim.

  Alternativ rute

  Hvis været er for dårlig til å gå på toppen av Surtningssue, er den beste veien å følge sporene sine fra dagen før til rett under punkt 1452 og deretter ned Russgloppet ned på Russvatn. Her kan du ofte seile med vinden over vannet, før du går slakt opp Russbakkan til du møter den merkede løypa mellom Bessheim og Glitterheim. Du følger denne løypa til Glitterheim.

  Hvis det er mye nysnø eller generelt dårlig glid, kan det vœre raskere å runde Blåtjønnin- vannet og deretter gå i retning Styggehøe. Passerer du på vestre side av Styggehøe, sparer du ca. 50 høydemeter, mens du på østre side går litt kortere. Vel oppe på ryggen sklir du i en nedstigende travers mot normalruta/Hestbekken.

  Kart over Høgruta i Jotunheimen dag 2 med inntegnet rute. Fra Høgruta i Jotunheimen.
  Kart over Høgruta i Jotunheimen dag 2 med inntegnet rute. Fra Høgruta i Jotunheimen.
  Været kan skifte fort i Jotunheimen. På denne dagen ble vinden for sterk til å gå over Surtningssue (2368 moh), så gruppen valgte å ta veien over Russvatnet til Glitterheim. Foto: Christian Nerdrum / Høgruta i Jotunheimen.
  Været kan skifte fort i Jotunheimen. På denne dagen ble vinden for sterk til å gå over Surtningssue (2368 moh), så gruppen valgte å ta veien over Russvatnet til Glitterheim. Foto: Christian Nerdrum / Høgruta i Jotunheimen.
  Allerede abonnent? Logg inn her

  Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

  Fri Flyt skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige tester som gjør at du velger riktigere utstyr. Vi møter skikjørere som lever for livet på snøen – slik som deg.

  Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 4767 Nydalen, 0421 Oslo | Tlf: 22 04 46 00
  Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Redaktør: Henning Reinton | Nettredaktør: Tore Meirik
  Salg og marked: Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Salgskonsulent: Magnus Utkilen | Prosjektleder: Lisa Kvålshaugen Bjærum
  Daglig leder: Audun Holmøy Røhrt | Nettsiden er utviklet av Fri Flyt Byrå