/ Topptur

Drømmehelg på Vatnahalsen

Vatnahalsen Topptur Symposium gikk av stabelen denne helgen. Deltagerne fikk tilegnet seg og repetert mye viktig kunnskap og ferdigheter, i tillegg til fantastisk skikjøring under helt perfekte forhold.

Sist oppdatert 21. mars 2017 kl 10.54
SKI AND TRAIN: Magnus Hovden Utkilen i terrenget rett over Vatnahalsen Hotel og Flåmsbana. Foto: Øyvind Waitz
SKI AND TRAIN: Magnus Hovden Utkilen i terrenget rett over Vatnahalsen Hotel og Flåmsbana. Foto: Øyvind Waitz

Hvis du ikke er en av de som går rundt med Store Norske Leksikon på baklomma, så betyr ordet Symposium ”Konferanse om et vitenskapelig emne, med innlegg fra flere deltagere”. Vatnahalsen Topptursymposium har som mål å samle toppturentusiaster,  å gi deltagerne påfyll av kunnskap og erfaring, slik at de kan ferdes trygt i fjellet på egen hånd. Samlingen var lagt opp med lærerike foredrag på morgningen og kvelden, med læring og skikjøring i felt mellom.

  • Se stort bildegalleri nederst i saken.

Påfyllet av snø i tillegg til varierende temperatur og vind var sånn sett et helt perfekt utgangspunkt for helgen vi hadde foran oss. For en som er mye på tur, har gått mye skredkurs og mener at han tar fornuftige veloverveide beslutninger er det veldig sunt å bli satt litt ned på jorda iblant. Den vanskelige værsituasjonen gjorde det dumdristig å oppsøke brattere terreng enn 30 grader, men helgens lærdom er at man kan ha en av sine beste helger på ski og samtidig begrense seg til slakere terreng.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

21
21

PÅ VEI OPP: Fantastisk terreng i Myrdalen. Foto: Øyvind Waitz

Vatnahalsen Høyfjellshotell er et av stoppestedene på Flåmsbanen. Området er helt bilfritt, og det eneste fornuftige måten å komme seg hit på, er med tog. Hotellet har lenge vært en populær sommerdestinasjon for utenlandske turister og pitstop for de som sykler Rallarvegen. Som toppturdestinasjon ble det oppdaget så sent som i 2015, og det er først de siste to sesongene at Flåmsbanen for alvor har begynt å frakte folk med toppturski.

Etter endt besøk er det ikke vanskelig å skjønne at Vatnahalsen kommer til å bli en velkjent destinasjon i det norske toppturlandskapet. Et utrolig variert terreng, snørike vintre, mulighet til å få ”gratis” høydemetre med Flåmsbanen, en helt unik beliggenhet kombinert med et av de beste høyfjellshotellene i Norge sørger for at du kommer til å dra hit, eller i det minste ønske å dra hit i løpet av de nærmeste årene. I tillegg må det nevnes at betjeningen på hotellet serverer deg verdens beste vafler helt gratis, med den aller største selvfølgelighet. Leser man anmeldelsene på Vatnahalsen på Tripadvisor, ser man også at den servicen og vennligheten som vi ble møtt med ikke akkurat er noe engangstilfelle.

Under vårt besøk på Vatnahalsen fikk vi pløyd gjennom ikke mindre enn 3500 høydemeter med gåing på tre dager, og litt flere høydemeter med usporet, nærmest bunnløst pudder på vei nedover.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

30_Salvesen
30_Salvesen

FIN NEDKJØRING: Fri Flyts Øyvind Waitz på vei ned. Foto: Øyvind Salvesen

Fredagen kjørte vi usporede laps i åpen og fin bjørkeskog nedenfor Tarven(1703 moh).

Lørdagen tok vi Flåmsbanen til Myrdal, gikk fra stasjonen til Urshovd(1443 moh). (Nord –øst facen på dette fjellet, rett ned mot Myrdal stasjon, står for øvrig ikke til side for noen av de beste facene i Freeride World Tour sirkuset) Fra toppen av Urshovd kjørte vi ned samme vei som vi gikk opp, i helt magisk snø og god sikt. På bunnen av dalen tok vi på fellene igjen og gikk opp på ryggen på motsatt side av dalen til ca 1230 moh. Derfra kunne vi sette herlige kontrollerte guidesvinger i drømmesnø helt ned igjen til Vatnahalsen Høyfjellshotell.

Søndagen kunne vi like gjerne vært i Japan.

På østsiden av hotellet, mellom Reinungavatnet og Bergensbanen finner man helt fantastisk skogskjøring. Åpen skogskjøring i en godt solskjermet side, med en bredde som gjør at man burde kunne kjøre usporet i flere uker etter siste snøfall. Når du kommer ned, er det bare å stake noen meter ut på vannet, få overblikk over siden, og velge seg ut neste linje. Det går også en kabelgate midt i siden, med mange morsomme elementer nedover som undertegnede fikk æren av å kjøre først. 

Planlegger du tur til Vatnahalsen har vi et par tips for å gjøre turen komplett.

  • Terrenget er komplekst, så sett deg nøye inn i skredsituasjonen og planlegg rutene godt. Besitter du ikke nødvendig kunnskap og erfaring, anbefales det å benytte guide.

  • Tarven (1703 moh.), som ligger nordøst for Vatnahalsen, er et flott skifjell som du skal kunne gå uten å oppholde deg i skredfarlig terreng.

  • På dager med dårlig sikt, er bjørkeskogen rett øst for hotellet, eller nedenfor Tarven et ekstremt godt alternativ.

  • Pass deg for kryssing av togskinnene til Bergensbanen og Flåmsbanen. Det er fint mulig å komme seg forbi skinnegangen over en av de mange tunellene.

  • Fra Bergen kan du ta morgentoget opp, og gjøre unna mye bra kjøring på en dag. Vi anbefaler likevel flere dager for å få skikkelig utbytte og oversikt over terrenget.

  • Dra til Vatnahalsen neste helg! Før alle andre. 

Publisert 21. mars 2017 kl 10.54
Sist oppdatert 21. mars 2017 kl 10.54
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen