Lyngen og Lyngsalpene har stadig blitt et mer populært toppturområde for både lokalbefolkning og turister. Særlig de siste har økt i stor grad de siste årene. Nå tar flere grep for å sikre at toppturister også oppdager de andre fjellområdene i Troms.

– Utviklingen vi har sett med flere og flere skiturister til Troms. De fleste av dem drar til Lyngen og Lyngsalpene. Det har blitt solgt inn som områdets skidestinasjon. Så har vi kommet dit at det er veldig mange i Lyngen. Samtidig har vi veldig mange fine fjellområder utenfor Lyngen, sier Espen Nordahl til Fri Flyt.

Annonse

Derfor har han gitt ut en ny toppturguide. Guiden, som er en slags brosjyre, er gitt ut av Visit Lyngenfjord sammen med kommunene Nordreisa, Skjervøy og Kvænangen, sammen med Fri Flyt. Nordahl er fra før forfatter av blant annet bøkene Toppturer i Troms og Trygge toppturer.

– Lyngen har vært veldig dyktige på å markedsføre seg. Det er erfaringer vi kan ta med for å flytte folk andre plasser. Det er så mange fine områder andre steder, så må vi mer av det fine vi har. Vi må utvide områdene vi får folk til å gå. Folk samler seg ofte på ett sted, og vi må heller spre trafikken, sier Nordahl.

– Hvordan er skiterrenget i Troms utenom Lyngen?

– Lyngen er veldig spesielt og veldig alpint. Det er spesielt uansett. De fleste av de som kommer vil ha en god opplevelse. Den kombinasjonen med fjell og utsikt og hav får du også andre steder. Sånn totalt sett ligger det ikke noe etter.

– Hva er dine egne favoritter?

– Jeg må si at Kåfjord har det vært i lang tid. Det er kanskje finere skifjell enn Lyngen. Men Storslett og Nordeisa har mye spennende fjell. Det har ikke vært noe toppturkultur, så det har ikke vært så mange der. Det er som en del av å oppdage nye ting. Det er veldig spennende.

– Hvorfor er det viktig å få flere vekk fra Lyngen?

– Vi ser utfordring i bærekraft. Det er søppel, og dobesøk overalt. Vi må legge til rette for sånne ting, og være føre var, som vi ikke har vært så flinke til. Vi må også skape en fellesnevner for alle her, også lokalbefolkning.

Guiden samler de 25 fineste toppturene i kommunene, i tillegg til nyttig informasjon for reisen - som parkering og tømming av søppel. Brosjyen kan bestilles her.