– Etter at snøen som kom Sognefjellet for et par uker siden for det meste hadde blåst og regnet bort, viste værmeldingen snø før helgen.

I tillegg var meldt full sol og tilnærmet vindstille søndag. Rundt kl åtte satte vi derfor kurs mot Jotunheimenm sier Tim Maarten Riesen til Fri Flyt.

Annonse

Han er en av mange som benyttet helgens fantastiske vær- og snøforhold til å få seg en skikkelig tidlig-topptur. Helgen ga gode skiforhold flere steder i landet, blant annet ved Trollstigen. 

Mikel Gonsholt og Tim Maarten Riesen valgte derimot å sette kursen mot Steindalsnosi - et populært toppturfjell i Hurrungane, like ved Turtagrø. Også denne helgen er det meldt snø på fjellet, som ligger i Luster i Sogn og Fjordane.

– Det lå snø langs veien fra rundt 900 moh. ,men det var likevel tørr asfalt. Vi valgte å kjøre helt inn til demningen ved Prestesteinsvatnet, ettersom veien hadde blitt kjørt og brøytet av andre biler dagene før.

Innmarsjen til Fanaråkbreen hadde snø til å gå på ski, 5-15 cm, men siden denne var fjærlett gikk en ofte gjennom ned til steiner. Skiene var derfor av og på underveis, forteller Maarten Riesen, og fortsetter:

– Vi tråkket oppover breen og fant fort ut at vi ikke var de eneste ute på tur. Bresprekker mot toppen var godt synlig. På oss hadde vi derfor sele, tau, isøks og nødvendig sikkerhetsutstyr.

Heldigvis fikk vi kun bruk for isøks, og den kun til å klatre de siste høydemeterne til toppen av Steindalsnosi. Her var steinmassene tildels løse, og is med snø gjorde enkelte partier litt krevende uten stegjern.

Mikel-Gonsholt-Paa-Steindalsnosi-1
Mikel-Gonsholt-Paa-Steindalsnosi-1

FIN NEDKJØRING: Her er Mikel Gonsholt på vei ned fra Steindalsnosi. Foto: Tim Maarten Risen

Derfra startet turen nedover, som beskrives på følgende måte av turfølget: 

– Nedover var forholdene fantastisk. Hele breen hadde 10-15 cm fjærlett pudder, og enda større snøfonn i toppen. En kunne for det om treffe isen under, som en ikke særlig la merke til før langt nede på breen.

Utmarsjen ble delvis på ski nedover og med ski på ryggen. Her anbefales gjerne ski og feller som tåler noen riper. Vi har begge stått ski på Fanaråkbreen de siste sesongene og mener dette var de beste vær- og snøforhold vi har vært bort i. Håper derimot at snøen som kommer framover topper det.

Husk forøvrig sikkerhet når du ferdes på isbre. Her kan du lese flere tips om hva du bør huske på.

Se flere bilder fra turen. Bildene er tatt av Tim Maarten Riesen og Mikel Gonsholt