Merke: Diverse

Toppturstøvler er skistøvlene for deg som vil ha muligheten til å kjøre i alle snødekte fjellsider som fins. Støvlene er, sammen med bindingene, helt avgjørende for muligheten til å gå opp selv, og dermed mangedoble mulighetene dine for fine nedkjøringer.

Toppturstøvler har gå- og kjøremodus for opp- og nedturen, og i gåmodus har de mest moderne modellene så mye utslag i ankelen at de føles nesten som langrennsko.

I tillegg passer de i såkalte tech-bindinger, altså lette og spesialiserte toppturbindinger med svært gode oppoveregenskaper (bilde under). Skoene kan ikke brukes i vanlige alpinbindinger, men det fins varianter med utbyttbar såle, som fikser dette.

TECHBINDING: I dette tilfellet nye Marker Alpinist.

Toppturstøvler fins i mange forskjellige typer og bruksområder, og de lar seg enklest kategorisere etter vekta, som igjen speiler bruksområdet. Moderne toppturstøvler har 60 grader gåutslag (eller mer) i oppovermodus, og mer utslag enn det klarer de færreste å utnytte. Da er vekt mer avgjørende. Som hovedregel kan man si at jo lettere støvlene er, jo bedre er de på vei opp, og jo dårligere kjøreegenskaper har de når du skal kjøre ned.

Bakdelen med toppturstøvler er at de er mindre presise og mykere, med mindre jevn fleks, enn ordinære alpinstøvler. Tynn plast (eller karbon) i skallet vil også gjøre det noe mer krevende å finne sko som passer.

De lærde –og markedsapparatene- strides hvorvidt de mest kjøreorienterte toppturstøvlene kan sammenlignes med dedikerte alpinstøvler, men de fleste storforbrukere av slik utstyr mener at rendyrkede alpinstøvler er langt bedre i nedkjøringene.

Vi har delt inn toppturstøvlene i fire kategorier, med de letteste først.

Ultralette racingstøvler

Skal du først av alle til topps, og syns det er viktigere enn bade komfort, varme og kjøreegenskaper på vei ned er dette støvlene for deg. Slike støvler veier ekstremt lite for å gi minst mulig å drass med seg på vei opp. I tillegg har de ofte ekstra stort gåutslag i oppovermodus, og de er konstruert på måter som gjør at de svært raskt kan skiftes fra opp- til nedovermodus. Alt for at en randotur skal gå raskest mulig –fortrinnsvis i konkurranse. Den lave vekten skyldes avanserte materialer (mye karbon!), syltynn innersko og få spenner.

Slike støvler er ofte svært dyre, og egenskapene i nedoverbakkene er verken høyt prioritert eller særlig gode, selv om modellene ofte er ganske stive.

I denne klassen ligger vekta på støvlene mellom 500 og 700 gram.

Dette er støvlene for deg som:

 • Deltar i konkurranser i skialpinisme
 • Prioriterer oppturen, og syns det viktigste med en topptur er at det skal fort oppover 

Styr unna slike støvler hvis du:

 • Er glad i varme, komfort og pengene dine
 • Mener nedturen er like viktig som oppturen 

Eksempler:

Scarpa Alien 1.0

La Sportiva Racetron

Dynafit PGD 2

Lette toppturstøvler

Her finner du støvlene som med sin lave vekt og gode gåutslag gjør deg i stand til å gå mange og lange motbakker i jakten på de beste nedkjøringene. Her får du nemlig langt bedre nedoveregenskaper og komfort enn i racingstøvlene, selv om denne kategorien topptursko fortsatt er lette i vekt (dog mye tyngre enn konkurranseskoene). Her er for eksempel ikke rask overgang fra opp- til nedovermodus prioritert, og det bidrar til enklere konstruksjon og jevnere fleks, som gir bedre kjøreegenskaper. Tykkere innersko bidrar til økt varme og komfort. Flere av modellene her har ekstra tunge som settes inn når støvlene setes i nedovermodus. Dette gir støvlene stivere og jevnere fleks, og dermed bedre kjøreegenskaper.

Samtidig er dette støvler som er så lette at de ikke kan konkurrere med tyngre modeller når det skal kjøres fort og aggressivt på variert føre, men svært mange toppturentusiaster vil finne sin modell i denne kategorien.

I denne klassen ligger vekta på støvlene mellom 1100 og 1500 gram.

Dette er støvlene for deg som:

 • Vil gå mye og langt
 • Syns oppturen er like viktig som nedturen

Styr unna slike støvler hvis du:

 • Mener nedturen er det eneste som teller
 • Syns en topptur, gjerne av den korte typen, uten rask og aggressiv kjøring ned igjen er bortkastet

Eksempler:

Arc´teryx Procline Carbon

Fischer Travers

Salomon S-lab X Alp

Kraftige støvler

Vil du ha litt bedre kjøreegenskaper og aksepterer litt mer vekt å ta med deg på vei opp i forhold til forrige kategori er dette støvlene for deg. Dette er fortsatt nokså lette sko som er langt unna kjøreegenskapene til ordinære alpinstøvler, men her får du litt mer komfort, varme og nedoveregenskaper enn på de lettere modellene. Skoene er de kraftigste randostøvlene, uten å være alpinstøvler med gåfunksjon, som du ser nedenfor.

I denne kategorien finner du flere modeller med både tre og fire spenner, som gir bedre passform og fleks, men selvsagt øker vekten.

I denne klassen ligger vekta på støvlene mellom 1300 og 1800 gram.

Dette er støvlene for deg som:

 • Trives på vei opp, men enda mer på vei ned
 • Syns det er greit å kjøre litt roligere når føret blir krevende 

Styr unna slike støvler hvis du:

 • Gir full gass uansett
 • Skal vinne konkurranser i skialpinisme

Eksempler:

Dynafit Hoji Pro Tour

Fischer Ranger Free 100

Rossignol Alltrack Elite

Alpinstøvler med gåfunksjon

Dette er allsidige og tradisjonelle skistøvler som vil passe de fleste kjørere som er ferdige med nybegynnerstadiet. I forhold til de aller billigste modellene er de mer forseggjorte og ofte noe stivere. At støvlene har gåfunksjon betyr at de har mulighet til å «åpne» ankelen, slik at det blir langt mer behagelig å gå oppover med. Men dette kan gjøre at støvelen blir noe mykere. Med gåfunksjon følger ofte også gummisåle, som gjør skoene mye bedre å gå på bart fjell med, men også at kontakten med skiene blir noe dårligere.

I vår inndeling her har vi også tatt med hull til techbindinger i begrepet «gåfunksjon», slik at de kan brukes både med tradisjonelle alpinbindinger og de lettere techbindingene (toppturbindinger). Legg likevel merke til at disse skistøvlene ligner mye mer på frikjøringsstøvlene uten gåfunksjon, enn de ligner på typiske toppturstøvler som du ser ovenfor her. Merk at denne støveltypen har blitt utviklet mye de siste årene, og nye støvler kombinerer vekt og kjøreegenskaper som føltes fjernt for få år siden.

Dette er støvlene for deg som:

 • Gjerne går topptur, men prioriterer nedkjøringa.
 • Har ambisjoner om både høy fart og klippedropp –også på topptur.
 • Ser på deg som en frikjører mer enn en jibber. 

Styr unna slike støvler hvis du:

 • Er mest på topptur, og foretrekker det foran kjøring i skiheis.
 • Kun kjører park.

Full Tilt Ascendant

Nordica Strider Pro 130

Tecnica Cochise 130