Toppturski er rett og slett frikjøringsski som er konstruert på måter som gjør dem lettere enn vanlige frikjøringsski. Innenfor begrepet toppturski fins alt fra ultralette, smale og korte racingski til skikkelig brede – men relativt lette – pudderplanker.

Vekt i seg selv er nesten alltid en fordel i upreparerte nedoverbakker, det samme er selvsagt bredde på skiene og god og jevn fleks. God fleks skapes sjelden med de aller letteste materialene, og ofte gir fleksen i de letteste toppturmodellene en «sprø» følelse. Tre som kjernemateriale gir vanligvis de beste egenskapene i ski, men de aller letteste modellene har gjerne andre og lettere materialer som hoveddel i konstruksjonen.

 • Fri Flyt har testet sesongens lette toppturski/randonee-ski. Les testen her!

Også lengde vil naturlig nok innvirke på vekta, men det er ikke den eneste gode grunnen til å velge litt kortere toppturski: Jo kortere skiene er, jo lettere er de å baute (vende i bratt terreng) med.

Merk også at vekt ikke er den eneste faktoren som teller i hvor tungt det er å gå oppover. Også arealet på det som skaper friksjon (fellene) påvirker. Jo større areal skiene dine har, jo mer motstand på vei opp. Jo bredere skiene er, jo vanskeligere er det å gå oppover i skrått terreng på fast føre.

Merk at bindingene og støvlene bør stå i stil med skiene. Det gir lite mening å velge de letteste bindingene/ støvlene til de tyngste og bredeste skiene- og motsatt.

Toppturski kan deles inn i fire kategorier, fra lettest til tyngst.

Ultralette racingski

 • Ca. 65 mm. midtbredde.

Her finner du de kostbare spesialskiene som brukes i randoneekonkurranser. Skal du kjappest mulig opp og trives når underlaget er fast og startnummeret er på brystet, da er dette ski for deg. Ekstremt lette materialer, smal midtbredde, korte lengder, svært lite eller ingen rocker eller taper og lite areal gjør skiene veldig lette og desto mer krevende i nedoverbakkene. Vekta ligger rundt 700 gram – som langrennsski med andre ord – i lengder rundt 165 centimeter i denne klassen.

Med slike ski flyr du til topps, men du må ofre både kjøreegenskaper og penger.

Raceski er riktig for deg som:

 • Vil komme først til topps.
 • Syns treninga på vei opp, og antallet høydemeter, er viktigere enn å kjøre store svinger i pudder på vei ned.

Styr unna slike ski hvis du:

 • Mener nedturen er oppturen uansett.

Eksempler:

Dynafit DNA

Skitrab Gara Aero WC

Moonlight Mountain Gear The Race 166

Fri Flyt har skrevet en rekke saker om randonee og toppturer. For både turtips og andre saker om toppturski bør du lese her. Vi har dessuten testa lette og raske randoneeski.

Lette randoneeski

 • Ca. 85 mm. midtbredde

Her finner du skiene for deg som vil gjøre unna motbakkene i en fei, og gjerne noen tusen høydemeter i slengen –eller sikter mot de virkelig høye fjellene, gjerne utenfor Norge. Denne skikategorien er fortsatt svært lett i vekt, men med litt bredere og mer «moderne» form enn konkurranseskiene. Både rocker og taper kan du finne i denne kategorien.

Kjøreegenskapene vil derfor være atskillig bedre på alle typer føre enn race-skiene, men fortsatt langt unna ordinære frikjøringsski. Typisk vekt i denne skikategorien er mellom 1100 og 1700 gram per ski.

Dette er skiene for deg hvis du:

 • Foretrekker å gå lange og mange turer.
 • Trives når det går oppover.
 • Setter antallet høydemeter minst like høyt som kvaliteten på nedkjøringa.

Styr unna slike ski hvis du:

 • Mener nedturen er den eneste oppturen.
 • Bare kjører pudder.
 • Gjerne går kortere turer i skogen når det snør –for å dundre ned i stor fart.

Eksempler:

DPS Tour Cassiar 82

SGN Tylderingen

Völkl VTA 88

Hvert år tester Fri Flyt sesongens toppturski. Alle testene, både nye og gamle, kan du lese her.

Middels lette randoski

 • Ca. 100 mm. midtbredde.

Prioriterer du gode opplevelser i nedoverkjøringene, og gjerne drasser på litt mer vekt til topps for å få en bedre opplevelse på vei ned, da kan dette være toppturskiklassen for deg. Her kan du forvente gode kjøreegenskaper, særlig fra de bredeste i klassen, selv om vekta fortsatt bør ligge godt under to kilo per ski. Samtidig er det et betydelig sprang fra de letteste skiene og opp til denne klassen –både på vei opp og på vei ned. 

I tillegg til økt bredde og vekt, er også rocker, taper og mindre spenn gjeldende her. Dette er en veldig allsidig skiklasse, og skiene fungerer både til lange og tunge toppturer (opp til og over 1500 høydemeter) og til kortere turer i dyp pudder. Men kompisen på lettere ski vil nok gå fra deg på vei opp, og han med de bredeste pudderplankene vil kunne kjøre fortere enn deg i puddersnøen. Følg med på formen på skiene, for her kan du finne ski med mer moderne form, altså rocker, taper, spenn og bredde, men også ski med mer «gammeldags» form. Førstnevnte vil egne seg best til frikjøring og pudder.

Dette er skiene for deg som:

 • Vil beherske alle typer føre på topptur -med nedkjøringa som hovedmål.
 • Vil gå både lange og korte toppturer hele vinteren.

Styr unna slike ski hvis du:

 • Vil komme før alle andre til topps.
 • Kun kjører korte turer i midjedyp løssnø.

Eksempler:

Hagan Boost 107

Black Crows Camox Freebird

Salomon MTN Explore 95

Skal du ha bredere toppturski bør du lese denne testen. Der har vi testet seks par ski som fint fungerer på dager med dypere snø.

Pudderplanker – av den lette sorten

 • Midtbredde fra 110 mm. og oppover

Pudder, pudder, pudder, helst på steder det ikke er skiheis. Å komme til selve toppen av fjellet er mindre viktig, her er det nedoverbakke-opplevelsen som teller. Ski som veier over to kilo er helt greit, fordi du som kjøper sånne ski aksepterer glatt at de er tunge –for da blir det mest moro på vei ned. Du syns også det er helt greit at skiene kan glippe når du går oppover i skrått terreng på fast føre.

Oppturen blir tyngre med ski i denne kategorien, og lange toppturer (over 1000 høydemeter) kan fort føles som et slit. Men er det mykt føre og du har ambisjoner om å dra på skikkelig på vei ned, da er det kanskje verdt det likevel?

Dette er skiene for deg som:

 • Går opp kun for nedkjøringas del.
 • Kun går topptur når føret er bra (mykt).
 • Syns skikjøring er best når det går fort ned.

Styr unna disse skiene hvis du:

 • Vil gå lange toppturer og mange høydemeter.
 • Syns toppen er et viktigere mål enn nedkjøringa.
 • Syns skikjøring er like gøy på sløsj som på skavlete og fast/ hard snø.

Eksempler:

Armada Tracer 100 CHX

SGN Togga Carbon

Stereo Wolf Carbon V2