Merke: Diverse

Toppturmarkedet er det hurtigst voksende skimarkedet i landet. Det er bra fordi det betyr mer å velge i og at flere kan komme seg ut på tur. Men det gjør også at det er et vell av utstyr der ute som det kan være vanskelig å velge i. Så enten du er på jakt etter ditt første utstyr, ikke er fornøyd med det du har, eller trenger nytt – her er et flytskjema for å finne ditt utstyr. Vårt råd er – stort sett, med noen unntak vi kan komme tilbake til – å matche sko, binding og ski fra samme segment.

På hvert punkt i skjemaet er det mulig å svare ja eller nei. Svarer du nei, kan du gå rett videre til neste punkt, eller lese under punktet bare for å være helt sikkert på at ditt eget svar er rett.

Klar?

Nå begynner vi. 

1. Skal du konkurrere i topptur og/eller bare vil ha det letteste og raskeste?

Da skal du se etter sko, bindinger og støvler i race-kategorien. Dette utstyret er svært lett, med sko og ski begge i sub-én-kilo- klassen. Du har akkurat det du trenger av støtte til å bevege deg så effektivt som mulig opp og ned, men komfort og sikkerhetsfunksjoner (som utløserfunksjon og skistoppere på bindingene) er nedprioritert.

Før du slutter og lese og blar videre: Dette utstyret ligger stort sett i øvre prisklasse – du betaler ekstra for å få det letteste. Så det kan være verdt å lese videre.

2. Er du mest interessert i kunne gå raskt, langt og/eller lett?

Lett utstyr gir deg en lettere og raskere vei til toppen og øker rekkevidden for deg som gå langt, enten du er blant de som spiser mange høydemeter i timen eller ganske enkelt vil slippe å slite så mye.

Du ser trolig etter en sko i 11-1200 grams-klassen, en ski mellom 1000-1400 gram og en lett binding. Som en generell retningslinje kan man si at en tyngre ski er mer stabil – fordi det vil kreve mer krefter å slå den ut av posisjon. Så om du skal legge noe ekstra vekt i denne klassen – legg det gjerne i skiene. 

3. Vil du ha ett par ski til topptur, inklusive bare LITT heisbasertkjøring?

Nå begynner utstyrsvalget å bli noe mer sammensatt. Siden du først og fremst skal gå, anbefaler vi fortsatt lett utstyr, men nå bør du prioritere binding med skistopper og god utløserfunksjon. Her finnes mange gode bindinger rundt 500 gram.

Aktuelle støvler finnes fra rundt 1200 gram, men du får mer varme, støtte og slitestyrke fra rundt 1500 gram. Godt gåutslag er like viktig som vekta. Når du skal velge ski, finnes det etterhvert mange frikjøringsinspirerte toppturski i vektklassen fra 1500 gram og oppover. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPP ELLER NED: Valget handler om prioriteringer. Vil du ha den beste oppturen, eller nedturen? Eller noe midt i mellom. Her fra en tur i  Skarven i Romsdalen. Foto: Terje Aamodt

4. Jeg er helt uinteressert i heis, men jeg er mest opptatt av kjøringen, ikke av oppturen.

Her kan kan du sette sammen en pakke der du vurderer en veldig lett binding (les: ikke stoppere), men noe tyngre ski. 

5. Vil du ha ett par ski til alt, inklusive MYE heisbasert kjøring?

Velg en techbinding med DIN 10 eller 12 og skistopper. På sko kan du velge i hele spekteret – fra 1100 til 2000 gram. Her kommer det an på hva som passer din fot og hva du er vant med. Men slitestyrken vil være bedre i en noe tyngre støvel. Hva angår ski, er det mange som velger ganske tunge ski.

De siste årene er mange frikjøringsorienterte ski slanket betydelig. Det vil si at du har mye å velge mellom både blant topptur og frikjøringsski.

6. Vil ha muligheten til å gå mye, men tenker at det KUN er kjøringen som betyr noe, og at du har lyst til å gønne på?

Sier du ja til dette spørsmålet, tenker vi at du velger vekk lettvekt på tur opp. Velg en techbinding med DIN 10-16, den skoen som passer deg og den skia du har mest lyst på. I år kommer det mange veldig kjøreorienterte støvler fra 1400-1800 gram. 

7. Så: Finnes det noen omstendighet der dere anbefaler platebinding?

I utgangspunktet ikke. Men en rammebinding sørger for at kraftoverføringen skjer i hele støvellengden (ikke bare tåa, som på mange techbindinger), den kan brukes med alle vanlige alpinstøvler og er vanligvis billigere. Det er også en god løsning for deg som ofte går korte turer som starter fra toppen av anlegget.

OK? Funnet din kategori? Da er du i gang.

Husk at du også trenger følgende utstyr: Skifeller, spade, søke- stang og sender/mottaker.