Merke: Diverse

Markedet for topptursekker er stort og omfattende, og de aller fleste produsenter har en eller annen form for sekk som er egna til skiturer i fjellet. I topptursekken skal du ha med deg mat, drikke, ekstra klær, kamera, førstehjelpsutstyr, snøskredutstyr, hjelm og en rekke andre ting. Du må også ha plass til å ta med fellene, og for noen er feste for isøks og plass til stegjern viktig.

Mange vurderer skredballongsekk. Dette er en sekk som blåser opp en stor luftballong på ryggen ved å dra i en utløser. Ballongen løses ut enten ved hjelp av en patron eller et batteri. En patron bruker trykkluft for å blåse opp ballongen, mens batteriet bruker en vifte. Foreløpig er det Black Diamond og Arc´Teryx som tilbyr sistnevnte. Poenget med ballongen er at den i de fleste tilfeller vil bidra til å holde deg oppå snøen i et snøskred. Skredballongsekkene er dyrere, men kan redde liv når uhellet er ute.

Les vår test av lette topptursekker her og test av allsidige topptursekker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKREDBALLONG?: Du bør vurdere om topptursekken din bør ha en skredballong. Foto: Terje Aamodt

Dette må en god topptursekk ha:

  • Sekken bør ha mulighet for enten a-feste eller diagonalfeste av ski. De fleste sekker har begge deler. Hvilken type du bruker er litt smak og behag. Bruker du a-feste er det risiko for at bakskiene dulter borti leggene dine for hvert steg. Det er viktig å feste sammen skituppene i toppen med en stropp, slik at det blir A- og ikke H-feste. Med diagonalfeste, hvor tuppene stikker lenger ut, kan det bli kinkig å gå i skrått terreng fordi skiene skraper borti. 
  • Sekken bør ha minst ett isøksfeste for de litt mer dramatiske turene.
  • Opplegg for drikkesystem er en fordel. Dette betyr at sekken har lomme for drikkeblære og utgang for drikkeslangen i toppen. Med dette systemet kan du drikke underveis uten å ta av sekken. Husk å blås vannet tilbake i blæra etter at du har drukket, hvis ikke kan det fryse og tette hele greia.
  • Eget rom for skredutstyret er lurt. Da slipper du å stresse med alt det andre du har i sekken når du skal grave opp kameraten din.
  • Sekken bør være mellom 30-45 liter for å få plass til punktene nevnt ovenfor. Sverger du likevel til lite vekt, eller går for å komme raskest til toppen, er det mulig å velge mindre versjoner.

Les også: Stor test av sekker til heisbasert frikjøring

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DIAGONALFESTE: Leggene slipper unna, men skal du gå i skrått terreng kan skiene skrape borti. Foto: Tore Meirik

Les vår test av store topptursekker!

Nedenfor ser du eksempler på flere gode alternativer:

For deg som skal raskest opp:

Er du en som sverger til minimal vekt kan det være fordelaktig å gå litt ned i størrelse. Da er denne sekken et godt alternativ:

Dynafit RC 20 PDG

En moderne klassisker innen lette sekker – årets versjon veier bare 300 gram. Pris: 1190 kroner

Gode topptursekker

Disse sekkene har stort sett alle eller de fleste av punktene nevnt ovenfor, men har altså ikke skredballongsystem (flere av modellene finnes også i skredballong-versjoner).

Evoc Patrol 32

I Evocs Patrol-serie finner du denne arbeidshesten –stor nok til at du får med deg det du trenger og liten nok til at den sitter tight på ryggen. Pris: 2299 kroner

Black Diamond Cirque 35

Cirque er en interessant sekk fordi den er relavtivt lett, men fortsatt har et ganske Ok volum. 35-litersversjonen veier 1030 gram. Pris: 1799 kroner

Osprey Kamber 32

Osprey er kjent for tekniske skisekker med mange finesser. Deres nye Kamber-serie kommer også i kvinneversjon med navn Kresta. 

Les mer om testen av Osprey Kamber 22

Gode topptursekker med skredballongsystem:

Arc´Teryx Voltair 30

Den første skredballongsekken fra Arc´Teryx lover god batterikapasitet selv i ekstrem kulde. Finnes i 20 og 30 liter. 30 liter veier 3 465 gram. Pris: 11.999 kroner

Mammut Ultralight 20

Verdens letteste skredballongsekk. Du kan ta ut ballongen på dager du ikke trenger det – men selv med det ombord, er du nede i en vekt på 1700 gram. Pris: 5499 kroner

Interressert i topptur? Fri Flyt har samlet alle nyheter, temasaker og artikler om topptur her