Fra 1. november er Fri Flyt en del av VG.

Selv om den heisbaserte skisesongen ikke er i full gang før neste helg, har snøen og kulden den siste tiden gitt fine toppturforhold inn mot helga. 

Særlig Nordmøre, Romsdalen og Sunnmøre kan vente seg en god helg for toppturer.

– Jeg var nettopp en tur på Strandafjellet der det har kommet 15 centimeter. Det skal fortsette å snø, som kan gi fine forhold inn mot helga. Men man må huske at det var lite snø under tregrensa før det begynte å snø, sier skiguide Oscar Almgren i Uteguiden. 

Her finner du test av årets beste toppturski. Her er også alt du må vite om topptursekker.

Oscar Almgren på topptur
PÅ TOPPTUR: Oscar Almgren på tur på Sunnmøre tidligere i november. Foto: Oscar Almgren

For Sunnmøre, hvor Almgren har base, har hatt et solid snøvær denne uken. Snøfallet fortsetter altså inn mot helga, og det går mot noen fine dager på topptur nå. Men det er likevel mye man må være obs på.

– Jeg vil anbefale folk å bruke både hjelm og ikke kjøre altfor hardt. I alle fall de som ikke skal veldig høyt opp. Det er i tillegg korte dager nå, så hodelykt i sekken er sikkert lurt, sier Almgren.

For Sunnmøre kommer han med følgende tips til helga.

– Selv tenker jeg at Roalden på Strandafjellet kan være fin nå. Ellers hadde jeg reist på klassikere som for eksempel Blæja. Snilt terreng som samler mye snø. For de som har lyst til å gå lengre er det bare å ta turen innover mot Trollstigen.

– Det siste tipset er litt kjedelig, men fungerer. Langfjella i Sykkylven rett ved Fjellsetra. Her har du veldig lite stein som er fint for skiene siste delen. 

Skal du på topptur i helga? Da bør du lese denne saken om å ferdes i områder med lite snø.

Trolltinden topptur
NEDKJØRING: Fri Flyts Tore Meirik på vei ned fra Trolltind forrige helg. Foto: Siv-Elin Skogen

Tindevegleder Pål Røsrud er skredobservatør for Varsom, som starter varslingssesongen 1. desember. Dermed må de som skal på tur kommende helg klare seg uten skredvarsel på nett. Likevel har Røsrud noen tips:

– I fjellet på Nordmøre er det full vinter, og man må gjøre valg basert på det. Det har vært mye variert vær den siste uka, med en del variasjoner i temperatur, inkludert plussgrader i høyfjellet. Det har mest sannsynlig bidratt til å stabilisere snøen fra tidligere. Derfor er det først og fremst nysnøen som kan skape utfordringer i helgen. Det har snødd og blåst mye denne uka, sier han.

Røsrud understreker at han ikke har gravd snøprofil, og at dette er basert på værforholdene den siste uka. Mandag skal han av garde på sesongens første observasjonstur for skredvarslingen, som altså starter onsdag neste uke.

– Det kan også være lurt å minne om at snødekket vil være tynt mange steder, og det bør man ta i betraktning når man skal på skitur, sier Røsrud.

Almgren kommer med følgende råd for de som skal på topptur på Sunnmøre:

– Jeg hadde fulgt med på vinden i dagene fremover mot helga, ser for meg at det er den som kommer skape mest problem. Vær obs på utløpssoner og sikre runs. Her er det tynt snødekke med mye stein under, så det er fort å slå seg skikkelig bare på et lite skred.

Mannfjellet, som er en populær skitur fra Trondheim, har det vært skumle skredforhold inn mot helga. Rett under toppen på østre side løsnet deler av skråningen på rundt 930 moh., ifølge en observasjon på Regobs.

Her ser du oversikt over når skianleggene åpner.

Mannfjellet
LØSNET: Fjellsiden løsnet rett ved toppen av Mannfjellet tidligere denne uka. Foto: Regobs/Funkyfrode

På Nordmøre nevnes klassiske toppturer som Trolltind, Åbittind og Ryssdalsnebba som gode alternativer for toppturer i helga. Det kan fort også være gode forhold i Øksendalen og i Storlidalen. Da kan i så fall Storbekkhøa og Nonshøa være godev valg, sammen med Roksdalskammen med start ved Klevgarden.

Tindevegleder Halvor Dannevig med base i Sogndal sier du fort må over 800 meter for å få skiføre.

– Selv har jeg ikke testet skiføret, men ser at folk har vært på ski Sogndalsdalen allerede og i Jostedalen. Du må nok over 800 meter for å få skiføre, selv om snøen ligger ned på ca. 500 nå. Sognefjellet stengte denne uka, så da forsvinner den sikreste lokaliteten her i regionen som har vært Fannaråkbreen.

Lørdag er det meldt snø, mens det på søndag blir mer grått vær.

– Så over tregrensa kan det jo bli så som så med sikten, og under tregrensa er det fremdeles lite snø.

– I mangel på skredvarsling, hvilket tips har du til de som skal på skitur?

– Det er jo ofte skredfarlige forhold tidlig på vinteren med lite snø, men det som gjør at det blir slik er at det er kaldt. Vi har ikke hatt det så kaldt her i traktene enda, så foreløpig er det lite skredfare. Største faremomentet nå er å kjøre på stein. 

Sunnmøre topptur
SUNNMØRE: Det kan gå mot en god helg på Sunnmøre. Her fra Almgrens topptur tidligere i november. Foto: Oscar Almgren

I Finnmark beskrives forholdene som «brukbare» inn mot helga. 

– Spesielt i høyden over 400 moh. I Langfjordbotn ved havnivå er det 35 centimeter med 10 centimeter pudder på en god såle. En del mer i høyden, sier Tors Karlstrøm. 

I Lyngen beskrives det fortsatt som litt «entusiastforhold», selv om klassikere som Kjostinden og Lavangstinden er bra. 

Almgren er i alle fall klar på en ting:

– Det ser ut som det kan bli en god start på skisesongen for mange i helga.