Dette appellerer til flere og kan absolutt være et mål for de som har gått toppturer en stund og kan gjøre trygge valg i fjellet. Bollen har ofte fint pudder når det er mye vindpåvirket andre plasser.

4.7.1 Ryggruta (sør)  

Fordelen med Trolltinden er at du kan parkere på Stornes og ta ferga over gratis. Skiene tas på rett på andre siden og man går langs traktorveien inn Bjørnrådalen.

Godt inne i dalen etter de bratte sidene på venstresiden (vest) begynner man gradvis oppstigningen vestover i slakere terreng omgitt av bratt terreng.

Når man kommer opp det bratte partiet og ser inn i bolla, blir man først imponert hvor fin Trolltinden er. Så fortsetter man opp ryggen sørvestover og så nordvestover til man står på skulderen mellom Storfjellet og Trolltinden.

Storfjellet er absolutt verdt et besøk og nedkjøring derfra også. På vei videre opp ryggen til Trolltinden er det flere muligheter for å starte nedkjøring. Toppstøtet kan skje til fots, det er litt luftig men aldri eksponert og bratt.

Vær likevel obs på store skavler der man skal holde seg godt innpå fast grunn. Stegjern, skarejern og alpinøks kan være greit å ha med siden det av og til kan være utrolig mye skare på ryggen.

På vei ned følger du sporene ned til ryggen, ta på skiene du har satt der og kjør ned samme vei du kom opp. Flott utsikt og enkel kjøring så lenge det ikke er hard skare. 

Høydemeter: 1000 m

Tid: 6 timer

Sesong: Januar-april

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Parkering: Starten går fra fergeleiet på Bjørnå, så enten parker her eller fortrinnsvis på Stornes slik at du tar fergen gratis over.

Vanskelighetsgrad: Utfordrende

Den svarte stiplede linjen på bildet viser renna på østsiden av Storelva ned fra Storfjellet hvor det fatale skredet gikk 10. mars 2019. Torstein Hagen omkom av skadene.

Trolltinden-Grytøya-med-rute-3
Trolltinden-Grytøya-med-rute-3

4.7.2 S-renna (sør) 

Utrolig fin rundtur på Trolltinden med litt alpint tilsnitt og bratt fin kjøring. Du har forhåpentligvis tatt med skiene til toppen, du har stegjern og alpinøks.

Fra varden går man litt østover og finner et hyllesystem man følger gradvis mot nordøst. 

Litt nedklatring og så ser man inngangen på renna.  Undersøk snøen og kjør ned kun med stabil snø. Starten er 45 grader, men går fort over i 30-40 grader. Nydelig kjøring når det er myk fin snø.

Fortsett videre ned bollen og ned Bjørnrådalen.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Trolltinden-Grytøya-2
Christian Reimers setter fine svinger ned S-renna på Trolltinden.

4.7.3 Bollen (øst) 

Start fra ryggen og ned i den store tydelige bollen med ca. 30-40 grader flott sammenhengende kjøring til du kjenner det begynner å svi i lårene dine.

Det kan legge seg veldig mye snø innerst nordvest i bollen. Der har det gått store skred tidligere, så man trenger ikke utfordre dette området.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

4.7.4 Østrenna 

Østrenna er også ned fra ryggen du har fulgt på vei opp og byr på flott bratt kjøring i 30 til 45 graders terreng. Velg kun denne nedkjøringen når det er stabil snø.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Se samleartikkel med flere turforslag i Grytøya