Turen opp kan by på litt alpine utfordringer og på toppen får man en så fin utsikt utover øyene og resten av Grytøya at hadde man ikke en fantastisk nedkjøring i vente, hadde man blitt der lenge.

4.2.1 Sydryggen 

Opp fra Dale følger man sommerstien opp til Storvatnet og videre opp til Trollvatnet. Derfra starter man oppstigningen mellom høyde 443 og 369 der terrenget er minst bratt.

Sjekk snøen for herfra er det skredterreng. Oppå ryggen er det enkleste å kjøre ned i skåla på nordsiden, sjekk snøen siden dette er en helt annen himmelretning.

Gå deretter nordover opp mot ryggen som fører rett opp til Stortussen. På fortoppen er det noen opptak som krever ekstra fokus, stegjern og alpinøks.

Det anbefales å medbringe et 30 m tau og et lite sikringsrack som kan være kjekt å bruke hvis forholdene er vanskelige. Ski kan også settes igjen hvis man ikke skal kjøre en av rennene.

Retur er samme som oppstigningen, 30-40 grader på det meste.

Høydemeter: 1080 m

Tid: 5 timer 

Sesong: Februar-april

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Parkering: På Dale, like før skogsveien starter. Hvis det ikke er brøytet dit anbefales det å spørre grunneier før parkering.

Vanskelighetsgrad: Utfordrende

Stortussen-Grytøya-2
En av de fineste partiene på vei opp til Storetussen. Til venstre på bildet kan man se Litletussen.

4.2.2 Vestsiden 

Flere linjer ned på vestsiden, den tydeligste går ned fra fortoppen som er litt lengre syd. Vurder om dere trenger en kort rappell ned for å sjekke snøen før dere beslutter om det blir kjøring på vestsiden eller om dere skal velge en annen side.

Starten er opp mot 50 grader men veldig fort blir den sammenhengende ca. 35-40 grader hele veien ned. 

Vanskelighetsgrad: Utfordrende

Se samleartikkel med flere turforslag i Grytøya

Stortussen 941 fra Toppturer rundt Harstad
Stortussen 941 fra Toppturer rundt Harstad

4.2.3 Østsiden 

Et godt stykke lengre sør på ryggen opp til toppen ser man renna på østsiden, og når man har funnet ut at snøen er stabil, får man et fantastisk run på nesten 600 meter med bratthet på 35-40 grader. Sørsiden av vannet mellom Store og Lille Tussen har ofte ei åpen elv der man kan fylle vann.

Vanskelighetsgrad: Utfordrende

Stortussen 941 fra Toppturer rundt Harstad
Stortussen 941 fra Toppturer rundt Harstad