9.3.1 Nordsiden (normalruta) 

Fra Lofast følges ruta opp gjennom Forkledalen til man ser en slukt med elv som går opp til venstre (vestover). Dette er like før tregrensen der Nasjonalparken begynner.

Følg venstre (sør) side av elva oppover langs ryggen. Like før 400 høydemeter følges det slakeste området på venstresiden (øst) av ryggen til man kommer til fortoppen av Sebortinden, dette er omtrent rett øst av høyde 799.

Man kan gå helt opp til toppen med ski, men på dager med mye hard skare anbefales skarejern og noen dager stegjern og alpinøks for å komme til topps.

Ned er samme rute som opp. Med unntak av skråningen på ca. 30 grader øverst er resten slakere og gir fin cruising, men husk at du passerer skredterreng selv om terrenget der du står ikke er brattere enn 30 grader.

Høydemeter: 700-850 m

Tid: 4-6 t

Sesong: Februar-april

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Parkering: Stor parkeringsplass langs E10 på sørsiden av Litlvatnet.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Sebortinden-Møysalen-2
Margrethe M Dramsdahl med vel fortjente svinger etter å ha vært på Sebortinden.

9.3.2 Østsiden, Forkleet

Den bratteste og mest kontinuerlige nedkjøringen fra Sebortinden er forbi den 120 meter flotte granittveggen som av lokale kalles «Forkleet».

Det bratteste er opp mot 45 grader og snøen må være stabil for å kjøre her.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Sebortinden-Møysalen-med-rute-3
Sebortinden-Møysalen-med-rute-3

9.3.3 Vestrenna

Den innbydende renna man ser når man kjører ut på østsiden av Ingelsfjordtunnellen kalles Sebortindrenna og er under gode forhold med stabil snø fantastisk.

Man kommer ikke helt opp på toppen, men kan velge to bratte nedkjøringer. Før du vurderer denne turen må du være sikker på at snøen er stabil siden du går i skredterreng hele dagen like etter at du forlater parkeringsplassen.

Følg sommerstien vestover fra Litlvatnet og start oppstigningen nordover og følg renna til topps. Kan være behov for stegjern og alpinøks øverste del av renna.

Nedkjøringen er brattest øverst med ca. 45 grader før det lengre ned går over i 30-40 grader. Det går skred i denne renna hvert eneste år.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Sebortinden-Møysalen-med-rute-4
Sebortinden-Møysalen-med-rute-4

9.3.4 Østsiden, Vinkelrenna 

Gå opp vestrenna og sjekk at snøen er stabil også på denne siden før du kjører ned. Det meste er mellom 30 og 45 grader, og øverste del av vinkelen er meget eksponert der et fall på hard overflate eller et skred er fatalt.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Se samleartikkel med flere turforslag i Møysalen nasjonalpark og omegn