
Sætertinden 1095 moh fenomenal topptur i Harstad
Turbeskrivelse Sætertinden
Sætertinden med sine bygninger er den høyeste toppen i Tjeldsundet med sine 1095 meter, og med en primærfaktor på 1027 meter er utsikten helt fenomenal.
- KAST 1 – Enkelt
- Hovedområde: Harstad
- Underområde: Tjeldsund
- Toppunkt: 1095
- Høydemeter: 1080
- Kilometer:
- Startsted: Stor parkering ved Sandtorg idrettsanlegg.
- Tid opp/ned: 6 timer
- Beste sesong: Februar-april
- Ekstra utstyr: For 3.2.1 er det lurt å ha med skarejern, for de andre rutene anbefales det alpinøks og stegjern.
Følger man normalruta unngår man skredterreng, og det gjør toppen til en veldig fin tur for nybegynnere som har gått noen turer og vil bestige et høyt fjell.
Syd og Vestsiden har bratte flotte nedkjøringer for de som oppsøker det på dager med stabil snø. Forfatteren går ofte opp østryggen og sjekker snøforholdene i sydrenna før en beslutning om nedkjøring tas.
Hvis det er isete eller ustabil snø der er det mulig å sjekke ut vestsiden. Hvis verken syd- eller vestsiden har forhold som tillater nedkjøring, har man alltid et attraktivt og trygt alternativ på østsiden, og man slipper å haike tilbake til bilen på Årbogen.

3.2.1 Østryggen
Parker på stor parkeringsplass ved idrettsbanen Årbogen. Det er flere ruter opp, men enklest er det å følge traktorvei på venstresiden (sør) av Årbogelva. Det går også en trase rett på nordsiden av elva som går igjennom skredterreng. Da krysser man elva rett før man kommer til Årbogvatnet.
Deretter er det å sikte seg inn på ryggen videre oppover. Fra 500 moh. er det merket med brøytestikker, og de siste 200 høydemeter står det telefonstolper.
På våren kommer det frem flere små vannpytter det er moro å kjøre over på ski. Like over 700 moh. står det en nødbu som er låst, og på toppen står det noen master og to låste bygninger med telekommunikasjon.
Siste del opp kan være veldig avblåst på dager med mye vind, og skarejern til skiene kan være lurt.
Nedkjøringen er flott terreng for nybegynnere og dager med skredfare så lenge man har god sikt til å følge ruta. Nedkjøringen består for det meste av 15-25 grader.
Flere og flere velger å kjøre litt mer mot venstre (nord) på vei ned, siden det oftere ligger mer pudder i dette området.
Dette området har en del kulformasjoner i terrenget som kan være en faktor til skredterreng. Vinteren 2017 kjørte en større gruppe ned i dette området og sistemann utløste skredet.
Han ble fullstendig begravet, men heldigvis lokalisert av sine kamerater og gravd ut i live selv om den ene skia ble til sommeren.
Vinteren 2019 ble også en skiløper tatt i samme området, men ikke begravet. Se bilder.
NB! Det er forbudt å ta bilde av toppen med drone.
For mer info se www.nsm.no
Høydemeter: 1080 m
Tid: 6 timer
Sesong: Februar-april
Utstyr: For 3.2.1 er det lurt å ha med skarejern, for de andre rutene anbefales det alpinøks og stegjern.
Parkering: Stor parkering ved Sandtorg idrettsanlegg.
Vanskelighetsgrad: Enkelt

3.2.2 Sydrenna
Kjøring ned på sydsiden av Sætertinden er etter forfatter sin mening en av de fineste linjene i området. Sydsiden bader i sol og har ofte fine snøforhold. Kjøringen er bratt og man får nesten 1100 meter kontinuerlig kjøring ned til havet.
Det er viktig at denne turen bare tas på dager når snøen er stabil. Følg renna når denne går slakt mot høyre (vest) etter ca. 100 meter.
Skyt ut på det store åpne området og føl fri flyt mens du gradvis dreier litt mot venstre (øst) og deretter følger passende terreng og forhold for deg. Fra tregrensen og ned anbefales det å følge Mølnelva mer eller mindre ned til vei.
Turen kan selvsagt gås opp også, selv om topprenna blir tung i dyp snø. Det anbefales å ta med stegjern og alpinøks for dager med skare.
Vanskelighetsgrad: Komplekst

3.2.3 Vestrennene
De bratteste linjene ned fra Sætertinden finner man på vestsiden, og de som reiser fra Harstad for å oppsøke bratt kjøring andre plasser i Europa bør vurdere å besøke vestsiden når forholdene tillater det.
En ettermiddagstur på våren med sol og stabile forhold er en opplevelse for livet.
Fra toppen kjører du rett vestover og finner deg den renna du har sett deg ut. Det kan være litt utfordrende å finne akkurat den renna du har sett deg ut, så se nøye på bilder og bruk litt tid slik at du trygt får sjekket snøen og starter nedkjøring i en av rennene som er fin å kjøre.
På kartet er renna som forfatter som regel kjører. Etter å ha kjørt forbi hytta ved Litlevatnet er det bare å gli ned scootersporet sørvestover til bensinstasjonen i Kongsvik for å haike til Årbogen.
Vanskelighetsgrad: Komplekst
Se samleartikkel med flere turforslag i Tjeldsund
