Oppstigningen og nedkjøringen er meget bratt, og det fins få alternativer.

6.8.1 Sørsiden (Breilifatet) 

Samme start som fra Ånstad og opp mot Snøtinden. Når du har passert den tykkeste skogen, dreier du mot venstre (nordvestover) og går inn mot foten av Ristinden.

Sørg for at snøen er stabil, for resten av turen er i skredterreng. Lokaliser letteste oppstigning som er en slags rampe/trase på sørvestsiden av toppen. Etter denne velges rute mot toppen som er best etter forholdene.

Nedkjøringen følger samme ruta som opp. Det er ofte litt lite snø på toppen, og det første partiet er ca. 30-40 grader bratt før man kjører ned skrårenna som er opp mot 45 grader bratt.

Høydemeter: 1040 m

Tid: 6 timer

Sesong: Februar-april

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Parkering: Ved idrettsanlegget / skolen på Ånstad.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Ristinden-Andøjra-med-rute-2
Ristinden-Andøjra-med-rute-2

6.8.2 Sørsiden (Johammarrenna) 

Denne renna går mellom Ristinden og høyde 878 rett vest for Snøtinden og er anbefalt som bonus hvis man skal kjøre ned fra Snøfjellvatnet og vet at snøen derfra og ned i Kvantobotn er lite egnet.

Snøen kan være bra i renna, sjekk snøen og om det er skredfare før dere tar en beslutning. Renna er jevnt bratt på ca. 45 grader. 

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Ristinden-Andøjra-3
Esben Kuhnt på vei opp Risenrenna en dag med skare. Foto: Anne-Berit Lorentsen

6.8.3 Nordsiden (Risenrenna) 

Risserenna kan enklest tas på vei ned Skreddalen fra Snøtind, eller man kan gå den opp fra Trollviksneset innerst i Straumsbotn og kjøre ned. Renna er jevnt bratt på ca. 45 grader, og det må være stabil snø.

Ved dager med hard skare er dette en fin alpintur med stegjern og alpinøks.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Se samleartikkel med flere turforslag i Andørja