Her kan du leke deg tidlig i sesongen, siden det ofte ligger snø nok til å finne en vei opp og ned. Der det mangler snø er det glatt lyng som ofte får besøk av ski som misliker stein. Det kan være veldig vindpåvirket snø i sesongen.

3.1.1 Øst

Fra god parkering ved Kirka i Gausvik følger man veien opp mot demninga. Før vannet fryser krysser du elva på nedsiden og når isen er tykk nok går man på oversiden.

Gå på østsiden av Heimetverrelva og passer gjennom gjerdet like ved ei stor furu. Ta sikte på toppen og følg enkleste terreng oppover. 

Terrenget ned er flott for nybegynnere og dager med skredfare så lenge man holder seg unna de få bratthengene over 30 grader.

Høydemeter: 880 m

Tid: 5 timer

Sesong: Desember-april

Parkering: Stor parkering ved Gausvik Kirke.

Vanskelighetsgrad: Enkelt

3.1.2 Nordøst 

En noe brattere variant er å kjøre nordøstover ned i Storlægda. Her kan du finne mer løssnø, og terrenget på det bratteste er 30-45 grader.

Følg deretter elva nordøstover til Stillan der man holder seg på østsiden av Heimetverrelva og samme linje ned som Ned 1.

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Haukebøtinden-Tjeldsund-2
Sindre Lillehaug gjør seg klar til å forsere siste opptak langs Sagtindene på vei mot Sætertinden. Haukebøtinden i bakgrunnen.

3.1.3 Nord 

Dette er den desidert bratteste nedkjøringen som har start ca. 1 km nord for toppen. Her er det rappellfeste på vestsiden av renna, og det er fordi det kan være vanskelig å entre renna på trygg måte.

Det danner seg ofte en stor skavl, så ta forhåndsregler for å unngå skavlbrudd. Nedkjøringen er mellom 35 og 50 grader og får sjelden besøk. Utgangen tilbyr 30-40 graders flott kjøring ned mot tregrensa, og man ender opp med å krysse ei bru ved pumpehuset over Haukebøvatnet.

Derfra går det vei ned til Kirka. Under gode forhold er dette virkelig en flott og minnerik tur, men kan også være en utfordring med skare/is, og ved skredfare må man bare komme seg opp langs tauet igjen.

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Vanskelighetsgrad: Komplekst

3.1.4 Sagtindene  

Travers fra Haukebøtinden til Sætertinden. Traversen over Sagtindene mellom disse to flotte fjellene byr på fantastisk utsikt fra en eksponert egg som gir de fleste mersmak for alpine turer eller bekreftelse på at høyder er skummelt.

Fra Haukebøtinden fortsetter man sørvestover mot den eksponerte ryggen. Når man kommer frem fester man ski og staver trygt høyt på sekken og tar frem stegjern og nødvendig tinderangleutstyr.

For det meste er det vandring på eksponert egg og et lite opptak som under normale forhold ikke byr på store utfordringer. Hold utkikk etter skavldannelse underveis og gå godt innpå fast grunn der det er store skavler.

Det anbefales stegjern og en øks. Avhengig av forhold og nivå på de som skal gå kan det være greit å ta med to økser, et 30 meter tau og et lite sikringsrack med normale størrelser.

Høydemeter: 200 m

Lende: 2 km

Tid: 2 timer

Sesong: Februar-april

Vanskelighetsgrad: Enkelt

Se samleartikkel med flere turforslag i Tjeldsund