4.10.1 Skjellesvika – Skjellesvikgalten – Fenesgalten – Oletomasaskaret – Jamnfjellet – Litjetussen – Stortussen – Hattfjellet – Grøtavær 

Parker én bil på skytebanen Grøtavær, og start fra båthavna ved Skjellesvika. Første topp er Skjellevikgalten og deretter Fenesgalten.

Fra toppen følger man enkelt ryggen vestover uten å la seg friste til å kjøre ned dalene på nordsiden. På Oletomasaskardet er det ofte lite snø og mye løs stein, som betyr mye tidsbruk.

Så det anbefales å kjøre ned på sørsiden og passere dette på nedsiden. Vel oppe på 802 moh. der Jamnfjellet starter, er det bare å sette seg i hockey og suse ned Slettheia mot Litletussen.

Fra toppen av Litletussen kjører man ned vestsiden rute og fyller på vann i bekken ved Kvanntovikvatnet i bunn. Deretter begynner en lang og bratt oppstigning til Storetussen.

Den enorme utsikten nytes etter å ha ranglet opp til toppen. Litt mat på toppen før man går litt ned langs eggen og så setter utfor vestrenna, og til slutt tar fatt på siste oppstigning opp østsiden på Hattfjellet.

Hvis man ikke har brukt for lang tid, er nå sydsiden perfekt til å kjøre ned, og man kan straks takke for turen vel nede ved bilen på Grøtavær.

Ruten ble gått av Jan Eirik Holen og undertegnede 29. april 2017 på 8 timer med lett utstyr.

Høydemeter: 2800 m

Lengde: 24 km

Tid: 14 timer

Sesong: Mars-april

Utstyr: Alpinøks og stegjern

Parkeringer: Hvis to biler benyttes settes en ved skytebanen Grøtavær og den andre på liten lomme langs 8670 ved Skjellesvika.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Se samleartikkel med flere turforslag i Grytøya

Grytøya-High-Five-2
Jan Eirik Holen og forfatter på Hattfjellet etter å ha gått Grytøya på langs.