Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som gjennom en vintersesong sporsetter fjellene i Troms. Tall fra Visit Lyngenfjord fra noen år siden (før koronakrisen) tilsier rundt 30 000 årlige gjestedøgn fra toppturturister bare i Lyngen, Kåfjord og Skjervøy området.  

Dette gir en indikasjon på potensialet i en landsdel med så mange andre steder omgitt av fantastiske toppturfjell.

Annonse

Undertegnede har siden 1982 hatt gleden av å besøke storslagne fjelltopper i Troms. Jeg har speidet i utallige magiske utsikter og fått mulighetene til å signere mye herlig urørt snø.

Opplevelsesgledene ble etter hvert så påtrengende at det vokste frem en lyst til å kunne bidra litt for inspirere andre til å få nyte de samme gleder. Resultatet ble bøkene «Toppturer i Troms» (2010) og «Ski Touring in Troms (2015), utgitt av Fri Flyt.

Totalt har disse så langt solgt i et antall av 12.556 stk. Det er ganske mange for denne type litteratur.

Uten å skryte tror jeg at bøkene har inspirert og generert en god del skispor i Tromsfjellene. I tillegg har alle fortellinger på sosiale medier og andre flater også bidratt til å sette Troms skikkelig på kartet som toppturdestinasjon. Kart som fortsatt vil studeres og generere besøk av mange i en stadig voksende menighet av toppturfolk over det ganske.

Hvor godt kjenner og hvordan vurderer reiselivet potensialet i toppturturismen? Søk på Visit Tromsø sin hjemmeside gir ikke altfor mange treff på toppturer på ski.  En representant for Clarion Hotel The Edge i Tromsø uttalte nettopp i Nordlys; – April og mai er to måneder hvor det ikke skjer så mye på reiselivsfronten. 

Vel. Det skjer i hvert fall mye med ski på beina i fjellene i Troms! Dette er de måneder med absolutt størst skiutfart! Da er det kanskje en ide å tenke litt nytt?, annerledes, litt utenfor boksen.

Legge en innsats i hvordan vi kan forvalte, strukturere og bedre markedsføre mulighetene som ligger i snøen utenfor hotellvinduene. Snøen som kan ligge fra oktober til juli og sågar enda lengre.

Lille Blåmann
SKISENTER: Det er i dette området de vil bygge skisenter i Troms. Foto: Trygge Toppturer

Framtidsscenarioet i mitt hode tilsier at Tromsø aldri vil bli kunne bli noen utpreget storskaladestinasjon for alpinski. Til det er det for mange odds i dagens og fremtidens verdensbilde som taler imot.

Visit Lyngenfjord setter mer markerte spor i snøen. Destinasjonsselskapet midt i toppturparadiset Lyngsalpene. Her får man flere aktuelle treff ved søk på deres nettside. De har studert kartet og sett at det finnes mange flotte fjell med muligheter også andre steder. De initierte også et prosjekt for å få flere med toppturski til å komme til Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen.

Et av sluttproduktene er en brosjyre som presenterer 25 flotte turmål. Til glede både for lokale og tilreisende. Denne ble ferdig i forkant av sist vinter, men koronarestriksjoner satte en stopper for å se den store effekten av den. Så den må vi vente litt på. Men den kommer!

Arctic Center handler også om ski og fjell og hvordan hente ut noe matnyttig fra området i Håkøybotn. Jeg tror i så henseende at det er mere næring å hente ut ved å satse på toppturski enn snevert på alpinski.

Ja takk begge deler?  Framtidsscenarioet i mitt hode tilsier at . Til det er det for mange odds i dagens og fremtidens verdensbilde som taler imot.

Troms er en toppturmetropol. Tromsø er toppturhovedstaden. Så la oss nå heller bruke energien og innsatsen på å planlegge, samhandle, videreutvikle, sysselsette og markedsføre en allerede sterk merkevare.

Til å bli et enda bedre og mer bærekraftig tilbud i alle sine fasetter og geografiske mulighetsrom. En forvaltning av den vinterlige fjellnaturen i Troms som mange vil ha glede og nytte av. Både lokale og besøkende. I nåtid. Og fremtid.