For to år siden på denne tiden (mars 2018), var Fri Flyt og Fredrik Luytkis ute og jaktet kommunepudder. 

Med historiske forhold i hovedstaden har det ligget til rette for «egentrening» i hjemlige trakter, selv for de i som sokner til hovedstaden. Hvorfor begrense seg til kun det sportslige utbyttet, undrer Fredrik Luytkis seg over.

Annonse

–  Det handler om å bygge opp en viss følelse av autonomitet og det å ha mestring i fjellet. Å leie en guide er supert, men de fleste som skal opp i fjellet nå overlater alt ansvaret til guiden og mister kontakt med det det virkelig handler om; å føle mestring og ta vare på seg selv, sier Luytkis og oppfordrer folk om å benytte seg mer av marka nå som forholdene ligger til rette. I forrige episode av Generasjon Freeride var la Luytkis førstesporet i Holmenkollen

– Det er en kjempemulighet til å teste utstyr, lære seg å gå med feller, og ikke minst bygge viktig erfaringer som man kan ta med seg til fjells. Orientering, det å lese kart og vite forskjell på himmelretningene er viktig. Ingenting utfordrer stedsansen mer enn å surre rundt i skauen, mellom høye tretopper. I de åpne glennene kan man se på snøen, og hvordan sola påvirker. Det å vite hvor man befinner seg er til enhver tid er elementært, spesielt i høyfjellet, der skredfaren kan luske.

SE MER: Alt av vår serie Generasjon Freeride

I denne episoden av Generasjon Freeride - Oslo Spesial, utforsker Fredrik videre mulighetene innen «urban-frikjøring». Liertraktene byr på korte, fine turer som man kan snike inn før lunsj eller til kvelds med hodelykt!

Artikkelen fortsetter under bildet

Oslonær pudder
BYPUDDER: En plass i nærheten av Sylling finner Fredrik Luytkis en stor flanke med urørt puddersnø. Bilde: Christian Nerdrum

Vårsesongen nærmer seg med stormskritt, og drømmen om alpin høyfjells-ferdsel skal snart bli en realitet. Selv om den nye «skredsøkeren» du fikk til jul har fått nye batterier, så gjenstår det fremdeles litt forberedelser. Skredkurset ga deg kanskje litt mer kjøtt på beinet, men usikkerheten er der fremdeles. Hvordan ser den farlige snøen ut? Hva betyr faregrad 3? Hvordan skal jeg klare å unngå «terrengfeller» og vurdere «skredbaner»?  På Highcamp har du booket deg inn på både den ene og den andre guidede turen. Det blir spennende! Men hva skal til for å bli «trygg» på deg selv, og samtidig bli kapabel til å gjøre dine egne vurderinger? Stikkordet du leter etter: Erfaring.

Det er mange ting du ikke kan ha kontroll over, men de tingene du kan øve på, gir verdifull erfaring. Ikke bruk tid og energi på å gå ved siden av slalåmbakken, når du kan finne din egen flanke et annet sted i ekte, naturlig terreng. Kanskje kommer du i form og får testet utstyret, men du lærer ingenting. Går du på tur et sted du ikke har vært før, kan du høste erfaring i øst og vest før du beveger deg videre ut i det høyalpine landskap. Prøv å utfordre seg selv i stedet for å la andre ta avgjørelsene for deg.