– Regner med at denne rekordvinter kan gi fantastiske skiforhold i sommer, sier Patrik Jonsson i Magic Mountain Lodge i Lyngen.

Forrige helg var han på tur sammen med skredobservatør i Tamok, Aadne Olsrud, på Store Kjostind via Storurda i Lyngen. Denne våren har vært sjeldent god i det populære toppturområdet, og det har vært sjeldent mye snø. 

Annonse
Snø Lyngen
SNØ: Det er mildt sagt mye snø i Lyngen nå. Foto: Mountain Magic Lodge

– Det var fantastiske forhold. Foruten å ha trivelig i lag var planen å grave for å finne ut hvor mye snø vi fått. Plassen er kjent for fantastiske skiforhold. Nesten vært år kan man få fine dager mellom september til juli, sier Jonsson, og fortsetter: 

– Vi valgte å grave på 1200 m midt i et stort vestvendt heng jeg ofte kjører. Etter å ha gravd 260 og fått ned sonden 240 uten å nådd bunn ga vi opp. Vi skulle tross alt på ski. Vi regnet med å finne representativ densitet mitt i snø pakken. Her veide en kube 30 cm blokk 8.6 kg som blir,i det minste, 1580 mm nedbør eller 16-32 m løssnø. Regnet med densitet løssnø 50-100 kg/m3 denne sesong! Kun et eneste skarlag ble funnet, sier Jonsson. 

Enkelt forklart hadde det kommet mye løssnø. Ifølge Fri Flyts snøvarsel skal dessuten ikke snøfesten gi seg. Inn mot helgen kommer det ytterligere 10 centimeter nysnø på nevnte Store Kjostind.

Det er derimot faregrad 3 denne helgen i Lyngen, med følgende begrunnelse fra Varsom.no:

– Vindøkning i kveld fører til økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Solpåvirkning kan gi våte løssnøskred i bratt terreng.