– Etter tidligere år å ha proklamert tidenes beste sommer for toppturer og ski vil nok sommeren 2017 overgå alt tidligere. En kald mai medførte at vi gikk inn i en juni måned med snømengder. Noe de mest ihuga skisjeler, som det stadig blir flere av, ikke lot gå fra seg og har kunnet få nyte utrolig flotte sommerlige skiturer. Uten mye bæring, sier skredforsker og skientusiast Espen Nordahl til Fri Flyt.

For kort tid siden var han sammen med Heidi Berg på topptur i Lofoten i Nordland. Etter en kald vår er det fremdeles mengder med snø for de ivrigste skikjørerne. Nordahl gikk opp Justadtinden bakveien, Kvittinden og Falkfjordrenna på Reinslettinden.

På sistnevnte var det en drøyt time med bæring.

– Det var vel verdt innsatsen for nesten 700 høydemeter bratt fin skikjøring på prima sommersnø.

  • Se stort galleri nederst i saken

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2-Justadtinden
2-Justadtinden

FANTASTISK: Utsikten og været var upåklagelig. Her på Justadtinden. Foto: Espen Nordahl 

– Hva er viktig å huske på i fjellet når man kjører ski på sommeren?

– Utglidninger er vel den største utfordringa. Der man kan ende i ei steinur med de følger det kan få.. Og så er det viktig å dekke til hele kroppen. Bare kroppsdeler glidende på sommersnø kan medføre litt skrubbsår.

– Hva er spesielt med skikjøring på sommeren?

– Det er så utrolig behagelig og lettvint; sol, varme, lite klær, ingen skredfare. Kort sagt; bare 100% ren skjær nytelse!! Det eneste lille negative; alle svartfluene og kleggen som begynner å leve ut livene sine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

4-Kvittinden
4-Kvittinden

MYE KJØRING: Kvittinden leverte også god kjøring. Foto: Espen Nordahl

Nordahl holder normalt til nær Lyngen, som også kan by på gode forhold.

– Jeg har ennå ikke vært i Lyngen i sommer. Men der venter nok tidenes beste klassiske sommerskisnø som Store Kjostinden, Jiekkevarri, pluss i år en god del andre flotte skibakker.

For opplevelsen takker han spesielt to personer.

– En stor takk til Per Morten Birkelund og Åke Hedlund som den gang da på begynnelsen av 90-tallet fikk åpna opp øynene mine for oppskrifta til et godt alternativt sommerliv.