Torsdag ble det fjernutløst et skred ved Fanaråkbreen og et ved Steindalsnosi. Ingen ble begravd i skredene, men Snøskredvarslingen oppfordrer til varsomhet og konservative valg på turer i Jotunheimen nå.

Særlig Steindalsnosi er et populært toppturfjell tidlig på sesongen, men er ikke mulig å bestige uten å ferdes i skredterreng. Det er mest sannsynlig vedvarende svake lag i snødekket og kantkornet snø som er problemen. I tillegg er det observert overflaterim som kan skape ytterligere trøbbel hvis vinden kommer.

Annonse

– Hvis folk skal på tur i Jotunheimen må de være forsiktige. Du bør ikke bevege deg i bratt terreng uten kunnskap til å identifisere og håndtere skredproblemene. Med vedvarende svake lag er det ikke sikkert du kan være klar over det før det smeller. Det er ikke sikkert det gir fra seg faretegn, og det er krevende forhold i fjellet nå, sier vaktleder ved Snøskredvarslingen, Tommy Skårholen til Fri Flyt.

BRATTHETSKART: Bratthetskart over området Steindalsnosi og Fannaråkbreen. Foto: NGI
BRATTHETSKART: Bratthetskart over området Steindalsnosi og Fannaråkbreen. Foto: NGI

Varsom starter ikke snøskredvarslingen før i desember, og har den siste tiden hatt mest fokus på Nord-Norge som har fått massive snøfall. Han er likevel klar på at Jotunheimen har krevende forhold nå.

– Du må gjøre nøye vurderinger, og ha kunnskap til å identifisere og håndtere skredproblemene.

Det har stort sett hver helg vært høy aktivitet på særlig Steindalsnosi siden det var mulig å ferdes med toppturski der. Fjellet har gitt tidvis fantastiske forhold, også. 

Se også denne episoden av Toppturskolen for å lære mer om hvordan du vurderer sikkerherten på topptur.