Værmeldinga ser bra ut, men det er mindre snø enn normalt for årstiden. Derfor må man ta ekstra forhåndsregler hvis du skal ut på snødekt bre. Dersom du planlegger tur på bre er det vesentlig å gå i tau og sele, og være nøye med veivalg. Har det kommet nysnø i tillegg, blir det ekstra vanskelig å se sprekkene. Ta dine forhåndsregler og søk informasjon i Bre og Fjells infodesk, sier festivalsjef og prosjektleder i Fri Flyt, Lisa Kvålshaugen Bjærum.

Se Fri Flyts massive test-arkiv med toppturski her!

Annonse

Utsolgt

High Camp Turtagrø er verdens største toppturfestival, og har blitt en institusjon for skifolk i Norge. Festivalen har holdt det gående siden 2001, og alle billettene til vårens arrangement er utsolgt. det betyr at over 500 fjellentusiaster vil innta Turtagrø vest i Jotunheimen mellom 9. og 12. mai.

FESTIVALSJEF: Lisa Kvålshaugen Bjærum i Fri Flyt gleder seg til High Camp Turtagrø neste helg. Foto: David Engeland
FESTIVALSJEF: Lisa Kvålshaugen Bjærum i Fri Flyt gleder seg til High Camp Turtagrø neste helg. Foto: David Engeland

– Jeg gleder meg skikkelig. Det er selvfølgelig en utfordring å gi en tilfredsstillende opplevelse til flere hundre skifolk. Men vi vet at High Camp-folket er gode til å ta vare på hverandre, og det gjør det lettere for oss å ta vare på dem, sier Bjærum. 

High Camp Turtagrø arrangeres av Fri Flyt og har fokus på sikkerhet. Dyktige guider og kursing i skredsikkerhet er viktig i det nokså velfylte programmet

– Vi har et godt samarbeid med svært dyktige fjellguider fra Bre og Fjell, så vi forvalter sikkerheten til deltagerne såvel som historien om High Camp Turtagrø. Jeg liker å tro at High Camp har blitt en stor del av historien til fjelldestinasjonen Turtagrø, sier festivalsjefen.

Gira på ny sekk til Turtagrø? Se testen av topptursekker her!

– Nysnø på vei

– Hvordan er forholdene i år?

– Temperaturen har falt en del de siste dagene, og det gjør at snødekket over omtrent 800 meter over havet har begynt å fryse på. Det gir en stabiliserende effekt. I tillegg er det meldt litt nysnø, så det kan bli riktig fine skiforhold der det allerede ligger snø. I Hurrungane er det lite snø, og selv om det kommer litt nysnø der snøen tidligere har smeltet vekk så skal det mye til for at det blir en ny såle. Men søker du deg i østvendte og nordvendte heng ligger det fortsatt en del snø. Enkelte steder som i Ringsdalen og opp mot Nordre Dyrhaugstind må du gå et stykke med skia på sekken før du kan ta på skia. Det er mer snø på Sognefjellet, og der kan du gå på ski fra bilen.

...eller trenger dy nye bindinger? Se denne testen!

Se film fra 2018:

(Artikkelen fortsetter under filmen)

Tett program på dag og kveld (og natt)

Nytt på årets program er skredworkshop. En som handler om grunnleggende skredkunnskap, og en til for de mer viderekomne. 

– Målet er å tilby noe som passer til alle nivåer, både til ferske og garvede fjellfolk. Det er det samme med turtilbudet på campen, forteller festivalsjefen – som også lokker med en temmelig tradisjonssterk fest.

– Faste festinnslag på programmet er quiz og dunjakkedisco. Fra Luster kommer bandet Ivory som spiller på lørdagskvelden før discolysene tennes. Det blir frikjøringskurs med Linn Cecilie Mæhlum og Sondre Loftsgarden, kurs i ultralight-topptur med Malene Blikken Haukøy og Lars Erik Skjervheim, og selvsagt mulighet for å prøve siste skrik i skiutstyr.

High Camp 2017: