/ Topptur

Sikkerhetsutstyr for avanserte toppturer

SIKKERHETSSKOLEN 1:6: De fleste har vett til å ta med seg grunnleggende utstyr som spade, søkestang og sender/mottaker på fjellet, men er det nok?

Sist oppdatert 20. oktober 2019 kl 08.30
GJØR TOPPTUREN TRYGGERE: Dette utstyret kan være med på å gjøre toppturen tryggere. ABC skal alltid med, men «ekstrautstyr» som sele, klatreøks og stegjern får du vurdere behovet for fra gang til gang. Foto: Christian Nerdrum
GJØR TOPPTUREN TRYGGERE: Dette utstyret kan være med på å gjøre toppturen tryggere. ABC skal alltid med, men «ekstrautstyr» som sele, klatreøks og stegjern får du vurdere behovet for fra gang til gang. Foto: Christian Nerdrum

En ansvarsfull fjellgeit vil riste på hodet over innholdet i de aller fleste skisekker. Med grunnleggende ABC-utstyr er du forberedt på å gjennomføre en kameratredning og bli funnet, men hva så om en i følget blir skadet og ikke lenger kan gå på egne ben, om hjelpen er langt unna, du er utenfor mobildekning eller i verste fall må overnatte i fjellet? Hvor forberedt er du da?

En litt tyngre ryggsekk prisen du må betale for at din gruppe skal redusere risikoen i fjellet. Hvor mye du er villig til å ta med må du selv finne ut av, og justere fra tur til tur. Men om uhellet er ute, vil du ikke angre om de to ekstra kiloene består av grunnleggende førstehjelpsutstyr, tau for redning og skikjelke, kart og kompass, multitool, vindsekk, mat og drikke, reservedeler for bindingene og varmejakke. Mobiltelefonen kan dessuten være din beste venn om uhellet skal være ute.

Finn mer toppturstoff på friflyt.no/topptur!

Utstyret

SENDER/MOTTAKER: Alle sender/mottakere på som selges på markedet i dag fungerer bra. Det viktigste er at du er 100 prosent trygg på din, og vet hvordan den skal brukes. 

SPADE: Ikke velg spade blindt etter vekt. Den må også være holdbar. For å kunne grave effektivt bør dessuten spadebladet være stort nok. Gravetiden er som oftest den mest tidkrevende delen av en redningsaksjon. 

SØKESTANG: Mange søkestenger er for korte, for veldig ofte ligger skredofre dypere enn stenger på under tre meter kan nå. Tuppen bør være bredere enn resten av stanga, slik at du unngår vakuum i hullet. Sett gjerne på en refleksteip på toppen av stanga for markering av snøhule eller nødbivuakk når det er mørkt.

DRIKKEFLASKE: Vær oppmerksom på at vannet kan fryse på kalde dager om det ligger i sekken. I så fall er eneste råd å legge flasken på innsiden av jakken. På den måten kan du dessuten tine mer snø og opprettholde vanntilgangen. 

PROVIANT: Populær turproviant som sjokolade gir deg raske karbohydrater, men oppturen er oftest kortvarig. Litt lenger vil batteriene vare med en brødskive eller nøtter. For å holde helt ut på lengre turer vil protein og fettholdig mat oftest være mer effektivt for maskineriet. Energibarer har en god sammensetning og er derfor et godt alternativ.

SØLVDUK: Den veier lite, men er ekstremt effektiv til å reflektere kroppsvarme. Nedkjøling er blant de verste konsekvensene av en skade i fjellet.

MOBILTELEFON: Selv om du ikke kan stole på dekningen i fjellheimen, er likevel mobilen en av dine viktigste venner i en nødsituasjon. Pass på å ha fulle batterier før du legger ut på tur, og skru av strømsugende innstillinger, som for eksempel bluetooth. 

EKSTRA GOGGLES: Kanskje ikke et must, men veldig kjekt med et par tørre briller for hånden når «tåka» kommer. 

VINDSEKK/ NØDBIVUAKK: Hvis elementene tar overhånd, gjelder det å søke ly. Vindsekken på bildet over har plass til to, veier 350 gram, har «vindu» og ventilasjonsåpninger. 

I førstehjelpssettet

  • Saks

  • Gasbind

  • Antiseptiske rengjøringskluter

  • Støttebandasje

  • Kompress

  • Trekanttørkle

  • Gnagsårplaster

  • Fucidin sårsalve e.l.

  • Tape

  • Pinsett

  • Plastertape

  • Plasterstrips

  • Paracetamol/Ibux

  • Dispril

  • Kulltabletter

  • Solkrem

  • Vaselin

FØRSTEHJELP: Hvis ulykken skjer, er det greit å ha et minimum av førstehjelpsutstyr (se forslag til innhold i boksen til høyre). 

ISØKS: En isøks øker sikkerhet og komfort over isete partier, traverser og breer. Langt skaft er å foretrekke om øksen skal erstatte en av stavene.

TAU: 7- 10 meter med 4-5 mm tau kan komme til nytte i forbindelse med redning, sammenbinding ved brevandring eller dårlig sikt og ikke minst for bygging av skikjelke. Merk at tauet på bildet over er tykkere. 

KLATRESELE: En klatresele kan være nyttig ved traverser, bratte partier, rappeller, breer og redningsaksjoner. Sørg for å ha en med justerbare ben.

STEGJERN: Når kantene på skiene ikke lenger griper snø og is må stegjernene i ilden, dersom du ikke velger å snu. 

SLYNGESETT: Gjør en tausituasjon mer fleksibel, tryggere og mer effektiv.

HODELYKT: Ønsk vintermørket velkommen med en hodelykt.

MULTIVERKTØY: For alt fra matlaging til reparasjoner. Et multiverktøy (multitool) vil stort sett alltid komme til bruk på tur. 

EKSTRA TRINSE: En stav uten trinse har redusert effekt og er dessuten mer utsatt for å knekke. Ekstra trinse veier nesten ingenting.

EKSTRA ULLUNDERTØY: Nedbør og svette senker komfort og kroppsvarme når du senker intensiteten. En tørr ulltrøye kan gi deg den nydusjede følelsen i en ellers guffen turkropp.

SOLKREM: Det er ikke bare urutinert og flaut å bli solbrent. Det kan også være farlig. Ta med en liten tube solkrem. Gjerne mindre enn den på bildet, for å spare vekt.

SØLVTAPE: Alt kan repareres, mente Jokke & Valentinerne. Antakelig hadde de også en rull med sølvtape for hånden. Rutinerte fjellrever snurrer ofte noen runder tape på stavene.

KART OG KOMPASS: Dersom noen skulle skade seg, vil kart og kompass gi viktig informasjon på hvor du/dere er og hvor man skal gå. Med kart og kompass kan du navigere deg frem i tett tåke eller mørke. Dessuten er det med på å berike turen med innsikt og kunnskap om området du ferdes i. 

DUNJAKKE: En dunjakke veier lite, tar minimalt med plass og gir maksimal varmeeffekt.

SEKK: Fri Flyt har valgt å prioritere sikkerhet fremfor funksjon og komfort. En fordel med ABS -og andre typer skredballongsekk- er at sekkedelen er utskiftbar, slik at du lett kan veksle mellom ulike volumer, avhengig av behov. Selve sekken er nemlig festet til bæreenheten med en glidelås. 

STÅLTRÅD: Der ikke sølvtapen strekker til, vil en ståltråd kunne bistå i reparasjon av ødelagt utstyr og andre uforutsette situasjoner (ikke avbildet).

Publisert 20. oktober 2019 kl 08.30
Sist oppdatert 20. oktober 2019 kl 08.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen