Hemsedal har, i likhet med flere skiområder i Norge, lidd av en nedbørsfattig og mild vinter. Derfor ble helgas topptur til Svarthetta en skikkelig opptur for Christian Hadler, Emil Thoresen, Petter Thoresen og nevnte Tallaksrud - til tross for kraftig vind.

– En veldig fin tur i gnistrende sol med –10 og 10-12 sek meter vind på toppen. Ganske mye vindtransportert snø på vei ned, og det løsnet ved en anleding (se slutten av video, red.anm.). Vi tok gode avgjørelser, og valgte en bra rute ned. Det var overraskende fine forhold, tatt i betraktning hvor lite snø det har vært i Hemsedal, sier Are Tallaksrud. 

– Hvilke avgjørelser ble tatt for å sikre en trygg tur?

– Vi gikk opp et bekkefar og holdt venstre opp på ryggen og fulgte denne hele veien opp til toppen (1553 moh). Vi kjente på forholdene underveis og var klar over at ruta ned var mer utsatt for vindtransport snø enn ruta opp. Petter Thoresen hadde gått Svarthetta 6 ganger tidligere denne sesongen, og tok føringen og guidet oss ned med trygge stopp i le av terrenget. Snøen satt godt første halvdelen fra toppen, men litt lenger ned var det et overheng som gikk over i et bratt parti hvor mye snø hadde samlet seg.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kameratgjengen traverserte derfor til siden for den, og gikk for en roligere nedfart.

–  Jeg kjørte først og det løsnet litt bak meg men uten dramatikk. Snøen var vindpåvirket hele veien, men kjempefin å kjøre på både med ski og brett, sier Tallaksrud.

Ifølge Fri Flyts snøvarsel skal det snø opp mot 20 centimeter tirsdag og onsdag. Skredfaren i området er varslet til faregrad 2 på Varsom.no.

– Vær forsiktig i leområder med fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det finnes områder med svake lag i snødekket, skriver skredvarslingen.

Tallaksrud mener området kan være veldig utfordrende de neste dagene.

– Det skal sies at denne siden er utsatt for skred og har hatt flere episoder tidligere. Men med lite snø denne sesongen har det vært lettere å vurdere forholdene. I morgen er det meldt 20-30 cm med litt vind og da vil nok forholdene bli atskillig mer utfordrende.

Se flere bilder fra turen her: