– Jeg har ikke funnet noen tidligere beskrivelser av renna, og heller ikke hørt om noen som har kjørt den på ski. De ubesvarte spørsmålet var derfor om dette var mulig?, og om renna kunne by på fin skikjøring? Jeg har lenge tenkt på å rekognosere sørrenna til Glittertinden. I forbindelse med arbeid med skifører for Jotunheimen har jeg studert renna flere ganger. Den er markant og majestetisk, men samtidig voldsom og brutal der den skjærer seg inn i den bratte sørsiden på selveste Glittertinden, skriver Nordskar.

Annonse

Se film fra nedkjøringen nederst i artikkelen!

Han kjørte renna sammen den 16. april, og melder om både krevende forhold med hard snø, men også enklere føre lenger ned. På det bratteste skal renna være hele femti grader.

KREVENDE: Bratt og temmelig hardt i toppartiet. Foto: Gjermund Nordskar
KREVENDE: Bratt og temmelig hardt i toppartiet. Foto: Gjermund Nordskar

Les vår test av klatreseler for bratte skiturer!

– Etter en tur til toppen av Glittertind, kjørte vi ned til innsteget på renna. Snøen var kompakt og stabil, og kulda gjorde at sola påvirket snøen minimalt. Positivt med tanke på den store skavlen som hang over inngangen på vestsiden av renna! Skiene ble spent på, sikkerhetsutstyret dobbeltsjekket, og kameraet gjort klart. De første høydemetrene var bratte, rundt 50 grader, og snøen krevende. Den var hard med en ujevn og isete overflate. Det ble seint, og nede i renna forsvant sola. Her var snøen enda mer isete, men helningen var slakere og jevn. Til tross for forholdene var det rett og slett en rå følelse å svinge seg nedover i dette mektige terrenget, med den loddrette enorme fjellveggen skytende til værs på høyre side. Trygt nede ble det jubel, highfive, klem og endorfinrus! For en renne, og for en opplevelse! Konklusjon: Sørrenna på Glittertinden - eller Glitterrenna som vi nå kaller den - viste seg å være en av Jotunheimens råeste skirenner!

Flere detaljer om turen finner du her!

Se film – og flere bilder under artikkelen: