I likhet med alle andre festivaler denne våren ble også High Camp Turtagrø, som skulle blitt arrangert 7.-10. mai, avlyst på grunn av restriksjoner i koronakrisen. Hvert år de siste 20 årene samles flere hundre toppturentusiaster for å gå fine turer i et av Norges fineste fjellområder.

Men det er også det faglige innholdet som står i fokus i festivalen. I år var det et fullstappet program med blant annet Stian Hagen, Markus Landrød og Nikolai Schirmer. Nå flyttes programmet til internett - og du kan være med.

Annonse

– Vi tenkte vi ville gi noe mer til toppturfolket, og svingte oss rundt for å få i gang virtuell High Camp. Vi gjør jo noe som vi aldri har gjort før, så det blir jo spennende å se om folk synes det er kult! Det er veldig fint å se at så mange vil stille opp på kort varsel og bli med på dette for å gi noe tilbake til topptur-Norge, sier prosjektleder i Fri Flyt, Lisa Kvålshaugen Bjærum.

De som hadde festivalpass til enten High Camp Sunnmøre eller Turtagrø, og som ikke har tatt refusjon - eller forlenget abonnementet, får alle webinarene gratis. Ellers koster det 99 kroner for en kveld, eller 199 kroner for alle kveldene. Hele programmet kan du se her. Billetter kan du kjøpe her. Billettsalget starter klokken 10.00.

– Toppturfestivalen på Turtagrø har blitt arrangert hvert eneste år siden 2001 og vi har aldri avlyst – inntil vi denne gangen ble rammet av forbud som følge av koronapandemien. Vi har klart oss med alle mulige slags være- og føreforhold, og jeg tror deltakerne har kost seg hver eneste gang. Dermed var det veldig naturlig for oss å prøve å videreføre dette på en eller annen måte. Både sponsorer og foredragsholdere tente på ideen, så da setter vi i gang. Vi synes vi har et veldig bra program og håper mange har lyst til å få det med seg, sier ansvarlig redaktør i Fri Flyt, Erlend Sande.

Det er Fri Flyt-redaktør Henning Reinton som skal være programleder, og blant de som kommer er altså Markus Landrø, som starter allerede torsdag.

– Markus er ikke bare en av de fremste ekspertene på snøskred i Norge. Han er også en utålmodig sjel, som alltid er på jakt etter mer presis kunnskap og bedre måter å formidle kunnskapen på. Jeg tror jeg kan love et annerledes skredforedrag, som er spennende enten du er nybegynner på topptur eller selv er dreven i faget. Markus håper veldig på å få gode spørsmål fra de som skal høre på. Så vi må bare oppfordre alle til å spørre om alt de noensinne har lurt på når det gjelder snøskred, sier Sande.

Toppturfestivalen har altså blitt arrangert i 20 år, men var umulig å gjennomføre i år.

– High Camp Turtagrø er store greier, for toppturmiljøet i Norge, for Fri Flyt og for meg personlig. Foranledningen til det var egentlig mai for 20 år siden, da var jeg på Turtagrø i en del dager i mai. Jeg hadde vært der før, men det var første gangen det klaffet ordentlig med vær og føre. Jeg var på Ringstind, Soleietind og kjørte fra Skagastølsryggen og ned i Styggedalen, husker jeg. Senere den våren snakket jeg med Ole Drægni, som drev Turtagrø hotell, om at det hadde vært stilig med en samling for toppturfolk, og den ideen utviklet seg etterhvert til den første High Campen i 2001, forteller Sande.