/ Topptur

Nå er rapporten klar fra skredet på Steindalsnosi

Rapporten fra skredet på Steindalsnosi, som tok 10 personer, er klar. Den gir en rekke viktige lærdommer.

Sist oppdatert 8. desember 2016 kl 15.00
SKRED: Oversikt over skredområdet. Skredtatte behandles i midtre og nedre deler av bildet. Foto: Norsk Luftambulanse AS
SKRED: Oversikt over skredområdet. Skredtatte behandles i midtre og nedre deler av bildet. Foto: Norsk Luftambulanse AS

Det var under en tur på Steindalsnosi i Hurrungane under High Camp Turtagrø, et arrangement i regi av Fri Flyt, at en gruppe på ti personer ble tatt av et skred ca. 30 meter bredt skred. Tre personer ble skadd og fraktet til sykehus, og to ble fraktet til sykehus. Ingen ble begravd i skredet.

Det definerte skredproblem i det aktuelle høydenivå var et vedvarende svakt lag av kantkorn over skarelag 

Skredet skjedde siste helg i april i 2016, og nå er rapporten fra NVE klar på varsom.no.

Den peker på en rekke viktige lærdommer man kan ta av skredulykken. En av de er terrenget.

«Det var generelt lite snø i området og mye fremstikkende steiner i det aktuelle området der ulykken skjedde. Dette medfører større mulighet til å bli skadet hvis man løser ut skred og blir fraktet nedover av snømassene. Med andre ord en terrengfelle.»

Det var faregrad tre i området, og i området gikk det flere skred samme dag.

«Dette tilsier at det generelt er ustabile forhold og fjernutløsning er mulig. De fleste skredulykker skjer på denne faregraden.», heter det i rapporten.

I rapporten påpekes det at alle involverte var utstyrt med tilstrekkelig sikkerhetsutstyr.

«Alle var utstyrt med sender/mottaker, spade og søkestang. Guidene fikk raskt oversikt at ingen var begravd av skredmasser ved søk med sender/mottaker og navneopprop. De skadete fikk umiddelbart førstehjelp på stedet fra folk i turfølget og fra lege/fysioterapeut i en av de andre gruppene i området inntil helikopter kom og fraktet 2 av de skadde til sykehus.»

Skredulykken hadde ikke fatalt utfall, og det er snakk om slagskader og røket korsbånd.

Varsom.no har forøvrig også kommet med seks punkter man bør tenke på i lys av skredulykka:

Konsekvenstenking

Det er veldig viktig å tenke konsekvens når man ferdes i skredterreng; Hva skjer hvis vi løser ut skred her? De fleste norske skredulykker er relatert til terrengfeller. Oppstikkende stein er ei terrengfelle der kan i ytterste konsekvens kan slå seg i hjel. Da kan selv små skred bli fatale.

Holde avstand

Ulykken viser hvor viktig det er å alltid holde tilstrekkelig avstand i gruppa. Når man befinner seg i skredterreng, altså terreng brattere enn 30 grader, skal man i utgangspunktet holde tilstrekkelig avstand både når man går opp og kjører ned. Dette for å belaste snødekket minst mulig og for å hindre at flere blir tatt av skred

Ankringseffekt

Det er viktig å vurdere effekten oppstikkende stein har på snødekket. Stein kan bidra til å ankre opp eventuelle flak i snødekket men dette forutsetter at flakene er rimelig harde. I denne hendelsen var flaket for mykt til at steinene hadde noen effekt. Tilsvarende scenario kan man oppleve i glissen skog, der ankringseffekten til trær på myke flak er dårlig.

Holde fokus

Det er viktig å ha rett fokus og gjøre gode observasjoner hele tiden underveis og se om forholdene endrer seg, og eventuelt kunne justere rutevalg hvis nødvendig. I dette tilfellet gikk turfølge fra ubunden snø (løs) til bunden snø (flak) med et vedvarende svakt lag under og kunne dermed løse ut et flakskred på avstand. Det er lettere å løse ut skred der snødekket er tynt og avstanden med til det svakere laget er kortere.

Utstyr

Ha alltid med sender/mottaker, spade og søkestang. Sender/mottaker skal du ha på kroppen under et lag med klær. Hendelsen viser også viktigheten av å ha med seg førstehjelpsutstyr for å kunne behandle mindre skader før eventuell transport til sykehus. Ha også alltid med ekstra klær, og ikke minst fjellduk/vindsekk på tur.
Utfordringer med svake lag.

De aktuelle svake laget hadde stor utbredelse i omkringliggende og forårsaket skred både dager før og etter denne hendelsen.

Det kan nevnes at det samme var grupper på tur samme dag som ulykken som hadde vesentlig brattere veivalg enn gruppen som løste ut skredet på Steindalsnosi. Det eksemplifiserer hvor vanskelige det er å håndtere denne typen vedvarende svake lag. «You never know how close you were».

Publisert 8. desember 2016 kl 15.00
Sist oppdatert 8. desember 2016 kl 15.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen