– Jeg ble inspirert av Fri Flyts lesertur, og fikk lyst til å prøve det sjøl. Jeg bor jo like i nærheten, og går på tur i disse fjella hele vinteren, sier Øyvind Holsen Foss. 

Han hadde hatt lyst på turen i et par uker, og plutselig fikk han hastverk. 

Annonse

– Det er jo blitt ganske sent på sesongen, og det begynner å bli litt lite snø mange plasser, og når sola står på blir det sugete føre. Så hvis jeg skulle få gjort dette, var jeg nødt til å gjøre det nå. Onsdag så ut som en bra dag med, sier Foss. 

Siden ingen av turkompisene hadde fri, gikk han alene. 

Les også: Jølstravatnet rundt – Høgrutetur fra hytte til hytte 

Saken fortsetter under

Fortsatt mye bra skiføre i fjellet. Foto: Øyvind Holsen Foss

Stiv kuling 
Foss la ut fra Vassenenden klokka 0450 torsdag morgen, og tok først fem topper på sørsida av vannet. Til tross for både barflekker og kuling, gikk det uforskammet greit langt sørsida av vannet. 

– Det ble en innholdsrik tur. Det var litt lite snø mange plasser, så det var ekstremt mye av og på med skiene, og kraftig vind som bare økte utover dagen, så på toppene hadde jeg stiv kuling, sier Foss, som fikk flere utfordringer med skiføret utover dagen. 

– På sørsida var det egentlig bra, og glatt føre flere steder, selv om det var litt gjennomslag enkelte plasser, sier han. 

Les også: Overraskende bra føre i Hurrungane 

Saken fortsetter under

Det ble mye av og på med skiene. Foto: Øyvind Holsen Foss

Klabbeføre
Men fra Skei og langs nordsida tilbake til Vassenden fikk Foss det tungt. 

– Jeg hadde egentlig tenkt å ta alle toppene langs nordsida også, men det glatte føret på morgenen gjorde at all voksen under skiene forsvant tidlig. Da ble det ekstra sugende og trått senere på dagen, og skikkelig klabbeføre, så jeg fikk bare tatt to topper på nordsida denne gangen, sier han. 

I fjor gikk Foss ti topper på over 2000 meter i Rondane på drøyt 16 timer 

Totalt sett ble turen en stor opplevelse, og Foss logget rundt 4500 høydemeter på de sju mila. 

– Det er kjekt å kunne utfordre seg på litt lengre turer av og til, og innimellom er det greit å kun ha seg sjøl å kjempe mot, sier Foss.  

På andre halvdel av turen gikk det til tider ekstremt trått. Foto: Øyvind Holsen Foss