Nesten alle stedene som er gjengangere på listen over fjell hvor topptursesongen starter først har en del fellestrekk.
I denne artikkelen avslører vi hvor det er størst sjanse for å starte skisesongen først på fersk snø.
Bilvei som går høyt, nærhet til bre, nordvendte fjellsider og snørikt klima er naturlig nok typiske fellestrekk for stedene hvor sesongen starter først. Men det er også et spørsmål om hvor ivrig du er – en av gjengangerne for topptur-sesongstart starter nemlig fem meter over havet.
De vanligste stedene i Norge for tidlig topptur:
Jotunheimen (Sognefjellet, Koldedalen og Valdresflya)
Alle disse stedene har vinterstengte bilveier, som går høyt over havet. Men før veiene stenger er det gode sjanser for å få fine toppturer i Jotunheimen.
Fanaråken og Steindalsnosi er toppturklassikere som når ganske enkelt fra Sognefjellsveien. Det er ikke uvanlig med rapporter om kjøring i fetsk pudder allerede i september i dette området. Med Sognefjellsveien som utgangspunkt kan du få opp mot 800 høydemeter skikjøring i gøyalt og variert terreng. Vær obs på bresprekker.
Rasletind er en lett tilgjengelig 2000-meters klassiker fra Valdresflya. Den vinterstengte veien veien går opp til godt over 1000 meter over havet, og hvis du aksepterer den litt flate innmarsjen er det flere turer å velge mellom i dette området.
Rasletind er den enkleste og mest tilgjengelige. Her er det ikke uvanlig med skiføre fra slutten av september.
Koldedalen sørvest i Jotunheimen nås fra den vinterstengte veien mellom Tyinkrysset og Eidsbugarden. Her fins mange muligheter for fin skikjøring, inkludert Koldedalsbreen som har snø hele året.

VALDRESFLYA: Takler du innmarsjen er det mye fin skikjøring med Valdresflya som utgangspunkt. Leif Øyvind Solemsli gønner på ned 2000-meters toppen Mannen. Foto: Tore Meirik
Trollstigen
Nysnøen kommer gjerne lenge før Trollstigen stenger for biltrafikk, og her er det helt vanlig med skiturer på nysnø i september. Alnestind er den store klassikeren, og fjellet med best snøforhold tidlig. Men det fins også andre muligheter på begge sider av veien.
Turen fra Trollstigen og opp på Alnestind er omtrent 700 høydemeter, og går i svært skivennlig terreng. Bonus er nydelig utsikt til et vanvittig flott fjellområde og biltur opp en av verdens flotteste bilveier.

TROLLSTIGEN: Ingvild Farstad på vei mot Alnestind i Romsdal tidlig i oktober 2019. Foto: Tore Meirik
Trolltind og Åbittind, Nordmøre
Denne delen av Møre og Romsdal får svært mye snø. Dette i kombinasjon med veien til hyttefeltet ved Trolltind (veien er åpen hele året, og går til over 400 moh) gjør at Trolltind vanligvis åpner for skiturer allerede i slutten av oktober.
Den nederste delen av turen går på gress- og myrunderlag, som gjør at man klarer seg med ganske tynt snølag.
Turen til Trolltind er enklest og mest populær, og gir omtrent 800 meter fin skikjøring i bra terreng. Åbittind er mer krevende, og ryggen mellom de to toppene kan gi både spennende klyving og spenstig skikjøring.

OKTOBER: Ingvild Farstad og Tonje Nordgård på vei til Trolltind 9. november 2019. Foto: Tore Meirik
Narvik
I september 2020 ble det kjørt ski på Sovende dronning like utenfor Narvik, og på samme tid var det flotte skiforhold på Huinarcóhkka (1788 moh) i Skjomen.
Fjellene rundt Narvik er en gjenganger når det meldes om høstens første toppturer.

FØRSTE SVINGER: Alexander Nordvall nyter første svingene for 20/21-sesongen. Ippocohkka og Lossivatnet i bakgrunnen. Foto Finn Kristoffer Hovem
Lyngsalpene
Selv om turen starter ved havnivå og kan kreve 700 høydemeters marsj opp til snøen, så er Kjostindene i Troms støtt i hovedrollene når folk kjører pudder i september og oktober.
I den legendariske høsten 2018 fikk Nikolai Schirmer kjørt seg skikkelig i godsnø her, og i 2020 ble de første svingene satt allerede i slutten av september.
Kjostind-området har mye skiterreng i varierende vanskegrad, og bowlen peker mot flere himmelretninger. Dermed er mulighetene gode for å fine både fin og trygg snø, og tidlig på året er den lange steinura an må gå opp først ofte relativt skredtrygg.

STORE KJOSTIND: Nydelige forhold i slutten av september 2018. Foto: Nikolai Schirmer
…selv om noen steder stikker seg ut i kampen om å servere nysnø og fine toppturforhold tidlig, så kan snøen komme tidlig også mange andre steder. Her er andre eksempler på fine toppturer som er gjennomført lenge før løvet har falt fra trærne:
Finnmark: Langfjordbotn får stadig vekk fine forhold tidlig, og særlig oktober 2012 har gått inn i historiebøkene som en legendarisk pudder-sesongstart.
Lofoten: I oktober 2018 kjørte Signar André Nilsen i vanvittig fin puddersnø like ved havet i verdens vakreste øyrike; Lofoten.
Oppdal: Selv om Bjorli vanligvis er tidligere ute enn Oppdal med å åpne skiheisene, så er det Oppdal som har de fineste mulighetene for topptur. Både rundt Skarvatnet og i Storlidalen kan snøen komme svært tidlig, og i 2018 kjørte Asbjørn Eggebø Næss med kompani pudder i Oppdal i september (!).
Hvis oppdalingene har uflaks med været, så er sjansen god for toppturføre rundt Bjorli. Tips til fine turer der finner du i den nye utgaven av boka Toppturer i Romsdal.
Jostedalen: Her kan det være skisesong året rundt, og noen ganger er det et definisjonsspørsmål hvorvidt man avslutter forrige sesong eller starter kommende. Men rundt Styggevatnet er det i hvert fall veldig gode sjanser for å finne skiføre når som helst egentlig.
Eikesdalen: Med fjell opp mot 1800 meter over havet og svært snøsikkert klima er det vanlig å finne god snø tidlig i Eikesdalen i Romsdal. Men vær klar for solid anmarsj. Bård Smestad fant utrolige forhold i Eikesdalen i 2018. Flere turtips får du i boka Toppturer i Romsdal.
Sunnmøre: Skårasalen er sikkerstikk tidlig på året, men også andre fjell på Sunnmøre kan ofte friste med strålende toppturføre allerede i oktober.
Hemsedal: Kaldt innlandsklima og fine fjell er en bra kombinasjon. Tindevegleder Jørgen Aamot avslører fem fine tips for tidlige toppturer i dalen, med opp mot 1000 meter høydeforskjell (men også kortere turer for deg som skal rekke afterskien på Skarsnuten).
Røldal og Haukelifjell: Røldal snør aldeles ned nesten hver vinter, og noen ganger starter snøfesten allerede i september. I denne delen av landet er det ikke uvanlig med skisesong hele året, og det er ikke bare fordi folka er så ivrige. Sjekk tipsene til tidlige toppturer rundt Røldal her!