Hilaree Nelson er funnet død under toppen av Manaslu. Mandag forsøkte hun å kjøre ski fra toppen, som er verdens åttende høyeste, sammen med kjæresten Jim Morrison. Det er ikke klart nøyaktig hva som har skjedd, men Nelson skal ha sklidd ved toppen og 25 meter ned.

Redningsarbeidet har vært krevende, og det har frem til nå ikke vært mulig å bruke helikopter. Onsdag formiddag lokal tid ble hun bekreftet omkommet.

Annonse

Internasjonale medier har også delt nyheten om dødsfallet.

Den norske klatreren Kristin Harila sto selv på toppen av fjellet for en uke siden. Harila var også en av de siste som møtte Hilaree Nelson. Da Harila skulle gå opp fra camp to til tre på Manaslu, møtte hun Morrison og Nelson på vei ned fra en annen basecamp i forbindelse med en akklimatiseringstur.

Kristin Harila.
I NEPAL: Kristin Harila var nylig på Manaslu, og møtte Nelson mellom basecamp to og tre. Foto: Anders Holtet

– Skjønner ikke at du kan kjøre ski der

Harila er nå i Kathmandu i påvente av klatretillatelse, og har fulgt med på nyheter om Nelson fra byen.

– Det har vært en veldig spesiell stemning her siden vi nådde toppen, sier Harila.

Hun beskriver et fjell med svært krevende forhold.

– Jeg skjønner ikke at det går an å ha på ski der i det hele tatt. Jeg synes det var vanskelig nok å gå. Det var steder før den fortoppen hvor jeg bare måtte åle meg over. Det har også vært et kraftig snøfall, i tillegg har det vært mye mildere enn normalt. Fra base camp kunne vi se breområder som bare kollapset.

Hilaree var savnet etter at hun ble borte rett under toppen. Ulike rapporter har sagt at hun falt, skled, eller ble tatt av et lite snøskred.

– Det vi vet er at de var på toppen, også rett før fortoppen har hun sklidd ut eller falt, forteller Harila.

Nelson ble funnet på sørsiden av Larke Peak på Manaslu, etter et omfattende redningsarbeid. Redningsmannskal skal ha båret Nelson ned til basecamp, og hun skal i løpet av dagen fraktes til Kathmandu.

PÅ SKI: Jim Morrison og Hilaree Nelson sammen. Foto: Dutch Simpson
PÅ SKI: Jim Morrison og Hilaree Nelson sammen. Foto: Dutch Simpson

En av de mest profilerte

Nelson var en av verdens mest profilerte brattkjørere på ski. Hun fikk stor, internasjonal oppmerksomhet da hun sammen med nevnte Morrison kjørte ned Lhotse-renna på ski.

Hun var også kaptein og teamsjef for The North Face, og fulgte opp det internasjonale teamet. Der er blant annet norske Tonje Kvivik.

– Alle har mye respekt for henne og hun bryr seg om hver enkelt, sier Kvivik, som forteller at de hadde teammøte en gang annenhver uke.

Morrison var enkemann etter å ha mistet kona og deres barn i en flyulykke, før han traff Hilaree. Nelson etterlater seg to barn fra tidligere ekteskap.