– Det viktigste du kan gjøre er å være mye på tur. Vær konservativ og forsiktig i forhold til hvilke veivalg du gjør, og vær oppmerksom på hvilke problemer som finnes der du er på tur, sier Rune Engeset, som er ansvarlig for skredvarslingen i Norges Vassdrags– og Energidirektorat (NVE).

I starten av desember startet de sesongen for skredvarsling på varsom.no. Det skjedde med ny hjemmeside, som skal øke kompetansenivået til brukerne. Men Engeset mener det er vel så viktig å ta i bruk kunnskapen ute i fjellet.

Annonse

– Problemet vi opplever i dag er at folk får god kunnskap, men har lite erfaring i fjellet. Det tar tid å lære seg hvordan man håndtererer skredfare, sier Engeset og supplerer:

– Vi vil ha flest mulig ut på ski, samtidig som vi vil unngå flere ulykker. Da holder det ikke bare å lese varselet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYE SIDER: Slik ser de nye sidene til varsom.no ut. Foto: Skjermdump

I den femte sesongen av skredvarslinga har Varsom, som drives av NVE, satset tungt på skredskolen. De vil også gjøre varslene enklere å se for brukerne.

–  Vi er avhengig av varsom for å formidle kunnskapen, og det brukes mye, men jeg tenker at det er fortsatt mange som ikke kjenner til varslene. Samtidig er det også viktig å sette seg inn i hva de ulike varslene er.

Selv om skredvarsling har vært et nyttig verktøy før tur, understreker Engeset at den må behandles som en prognose. 

– Skredvarselet er en prognose på hvordan det vil være de neste dagene. Det er ingen fasit. Det er vanskelig å vite hvordan det blir. Man må alltid gjøre egne vurderinger. 

Han oppfordrer samtidig skikjørere til å dele sine egne observasjoner gjennom regobs. De kan være nyttige for å gi et helhetlig bilde av skredfaren.