Det er spesielt Vestlandet, fjellet i Sør-Norge og Nord-Norge som fikk gjennomgå med uværet som herjet inn mot julehelga, men nå har varsom.no redusert skredfaren til nivå to (moderat fare) og tre (betydelig fare) for hele landet. FriFlyt tok en prat med skredekspertene om utsikten for pudder og toppturer i romjula.

Espen Nordahl – Tromsø:
Generelt hadde Tromsøområdet et par dager med skikkelig mildvær som gikk opp til fjelltoppshøyde før julehelga, før det ble kaldere og ny nedbør kom i form av snøbyger. Det resulterte i betydelig skredfare flere steder, men nå ser det roligere ut for romjula, forklarer Espen Nordahl. Han jobber som prosjektleder i CARE (Center for Avalanche Research) ved UiT Norges arktiske universitet, og som snøskredvarsler for NVE.

Annonse

– Mildværet har i utgangspunktet stabilisert det gamle snødekket, og det at det har begynt å snø på relativt milde temperaturer medfører at nysnøen fester seg godt til den gamle snøoverfalten. Skredfaren framover nå vil avhenge av hvor mye snø som kommer og hvor mye vind det blir. Dette kan danne ustabile fokksnøflak i leområder for vinden. Men værutsiktene er relativt lovende inn i romjula, og det er håp om at det kan bli flott skiføre, sier Nordahl.

At skredfaren er redusert til moderat betyr imidlertid at den fortsatt er tilstede.

– Uansett handler det om å være forsiktig og følge med på snøskredvarslene på varsom.no. Det er viktig å lese det som står om skredproblem og legge opp tur etter dette i forhold til bakgrunn og kunnskap hos de man skal på tur med, slik at alle får en god opplevelse, sier han.

Les også: … Og slik starta sesongen i Lyngen 

Saken fortsetter under

Espen Nordahl - foto Roy Millar 800x
Skredekspert Espen Nordahl tror det kan bli fine toppturforhold i jula. Foto: Roy Millar

Skredekspert Espen Nordahl tror det kan bli fine toppturforhold i jula. Foto: Roy Millar

Sigurd Felde – Vestlandet:
Tindevegleder i Norgesguidene og turguide for FriFlyts leserturer Sigurd Felde melder om vesentlig forbedring på Vestlandet etter mye og fuktig nedbør inn mot jul. Også her har forholdene stabilisert seg med kjøligere og roligere vær, og varsom.no melder om farenivå to og tre.

– Først og fremst bør en selvfølgelig ta hensyn til det varsom.no varsler. Videre bør en kanskje være ekstra obs rundt elveleier, da vannføringa har vært stor de siste dagene. En bør også være litt obs i områder der det kan være svaberg under snødekket. Der kan det være sigesprekker som både kan være farlige å ramle ned i, eller de kan rase ut, sier han.

Les også: – Dette er verdenspremieren på en tur som kommer til å bli en snakkis 

Felde minner også om at det kom mye og våt nedbør med uværet som herjet inn mot jula og at dette har gitt lokale variasjoner.

– Ta med deg skredvett til fjells, og vær konservativ i sporvalget de første dagene i romjula. Under uværet som har herja her har regna opp til 1400-1500 meter over havet, og derfor er skredfaren lokalt særdeles høy for en kort periode, og det gjelder hele regionen i vest. Men litt kaldere vær med nedbør som snø nå vil gi en snøpakke som vil stabilisere seg på en akseptabel grad relativt fort. Når temperaturen går fra mildt mot kaldt med nedbør, så setter snøen seg bedre. Men vinden kan lokalt skape store lokale variasjoner i skredfaren, sier han.

– Med de meldingene som gjelder for de indre delene av Vestlandet, så ser det veldig lovende ut for flotte turer både i Stryn, Sogndalsdalen, Jostedalen og Myrkdalen, sier Felde, og byr på et turforslag.

– Et tips er å ta turen til Vatnahalsen nå i romjula. Der starter en fra 900 meter over havet, og dermed er løssnøen lettere tilgjengelig, og selvfølgelig må en få med seg vaflene på hotellet.

Lær mer om snøskred og turplanlegging: Slik kommer du hjem i live  

Saken fortsetter under

Drømmehelg på Vatnahalsen Øyvind Waitz 1200x795
Vatnahalsen er et stalltips for Vestlandet. Foto: Øyvind Waitz

Vatnahalsen er et stalltips for Vestlandet. Foto: Øyvind Waitz

Dette melder Varsom.no ved inngangen til romjula.
Nivå 3 (betydelig skredfare)
Salten
Svartisen
Sunnmøre
Indre Fjordene
Jotunheimen
Indre Sogn

Nivå 2 (moderat skredfare)
Vest-Finnmark
Nord-Troms
Lyngen
Tromsø
Lofoten og Vesterålen
Ofoten
Trollheimen
Romsdal
Voss
Hallingdal
Hardanger
Vest-Telemark

Hold deg oppdatert på Varsom.no 

Gillarvarri Kåfjord foto Tore Meirik
I Troms er skredfaren redusert til nivå 2, og det er gode muligheter for fine turer med fornuftig planlegging. Arkivfoto: Tore Meirik

I Troms er skredfaren redusert til nivå 2, og det er gode muligheter for fine turer med fornuftig planlegging. Arkivfoto: Tore Meirik