Jeg hadde et håp om å starte skisesongen med pudder. Jeg så for meg å stikke til fjells fredag etter jobb og overnatte rett under snøgrensa for å rekke minusgrader og tørr nysnø lørdag morgen. Men Yr endret på værmeldingen. Da sank motivasjonen litt. Men så kom jeg på at jeg aldri før har vært på ski i Øksendalen i september. Det var motivasjon god nok.

Jeg måtte til et sted med base for å utnytte det som var av nysnø i fjellet. Under Fløtatinden så ligger det en nokså snill bre med avleggere helt ned i Ljøsåbotnen. Jeg var der på ski august 2015. Da var det greie forhold helt nord på breen. Da er det håp for september også.

Annonse
For-turen-Bard-Smestad
For-turen-Bard-Smestad

PÅ TUR: Bård Smestad åpnet skisesongen i Øksendalen. Foto: Bård Smestad

Bård Smestad

  • Bor i Trondheim

  • Svært ivrig skikjører, og fast bidragsyter på friflyt.no.

  • Var i 2015 på tur 52 uker på rad.

  • Har sin egen TV-serie på Fri Flyt, med navnet Toppturfeber.

  • Blogger også på denne nettsiden.

Det-er-ingen-skam-aa-snu_crop_450

Jeg måtte bære ski et stykke selvsagt. Man må like å gå om man vil logge gode skiopplevelser i september. To timer anmarsj ble det fra Brandstadbu på ca 200 moh til skiføre på 1075 moh. Nordtoppen av Fløtatinden ligger 1650 moh. Det gir 575 høydemeter skikjøring.
Og forholdene var over all forventning.

Store snømengder hadde lagt seg på breen og i fjellsidene rundt. Dette området er rett og slett et skikkelig snøhull. Sola stekte i sørsidene og utløste stadige skred. Uansett uaktuelt å bevege seg der pga manglende base, men likevel noe å være særdeles oppmerksom på.

Paa-tur-bard-smestad-september
Paa-tur-bard-smestad-september

FANTASTISK: Utsikten i Øksendalen er magisk. Foto: Bård Smestad

Visualisering av tur er god motivasjon. Så jeg hadde med en drone for å filme skikjøring og få tatt bilder som kunne vise litt av de spektakulære omgivelsene der oppe. Med utsikt rett ned i Eikesdalsvatnet. Kraftig vind sendte drona ukontrollert langt utover breen.

Jeg måtte fly den lavt for å hente den inn igjen. Og det å filme seg selv mens man kjører på ski med fjernkontrollen i den ene hånden er noe man rett og slett bør øve på. Har prøvd dette før med ymse resultater. Det har skjedd før at drona bare har reist avgårde. Utenfor rekkevidde for fjernkontrollen.

Septemberslusj from Bård Smestad on Vimeo.

Skiføret var fin og myk slusj. Nydelig å kjøre på. Et kortere parti bød på klassisk sugeføre. Prisen man må betale for skikjøring på en fin sommerdag. Aller best var føret helt nederst. På den siste avleggeren av breen.

Først der kunne jeg slippe meg helt løs og bare flyte nedover i gode svinger. Akkurat nok fartsfølelse til at det var verdt et skikkelig gledeshyl. Akkurat nok til at jeg skjønner at dette må jeg bare ha mer av.

Øksendalen, altså!