27. april - 8. mai. 

En samling skiturer. Fra Innerdalen, Eikesdalen, Øksendalen, Oppdal og Sylarna. De samme områdene som jeg har gått i i årevis. Men det er alltid noe nytt å oppleve. Kjente og kjære fjell har mange sider som innbyr til nye oppstigninger eller nedkjøringer. 

Annonse

Og alle fjell har nabofjell. Fjell man gjerne bare får et lite glimt av i bakgrunnen når folk tar selfie på toppen. Den mest populære toppen. Jeg studerer alltid bakgrunnen i bildene som folk legger ut. Der bak er det kanskje en interessant renne. Eller en rygg. Eller en ny topp. Da blir det å søke i egne arkiver. Er det skiføre til topps, kanskje? Har noen kjørt den på ski? Er det klatring? Klyving? Alle midler tas i bruk. Instagram, Facebook, Strava, Peakbook, Brattkart, Varsom osv osv. Og man spør folk som kanskje vet noe.

Vårpudder i Øksendalen! Foto: Bård Smestad
Vårpudder i Øksendalen! Foto: Bård Smestad

Men i bunn og grunn må man finne ut alt selv. Og det er spennende. For man vet aldri helt hva som møter en. Med elementer av usikkerhet blir turen et eventyr. En reise. Nordre Trolla er et slikt fjell. Litt skummelt. Hvorfor drar jeg ut? Ikke for å komme til topps. Nei, for å være i bevegelse. Lykken er ikke å stå på toppen. Utsikten er ikke det viktigste. Lykke er opplevelsen av å bevege seg i naturen. Klyve i fjell. Sette svinger i snøen. Komme seg frem. Sakte. Raskt. Ta riktige avgjørelser. Det er de opplevelsene som dukker opp som videosnutter når jeg lytter på musikk. 

Slik får du mest ut av vårsnøen

Så her har jeg et klippet sammen et knippe videosnutter. Og kanskje ser du noe i bakgrunnen som frister. Som gjør at du begynner å studere kart og bilder. Og finner på noe som setter deg litt på prøve. Og som igjen inspirerer andre. Slik kan fjellene bli kjent. Det finnes ikke kapitalsterke krefter som kan pumpe penger inn i markedsføringen av naturen vår. Vi har ikke enorme heisanlegg som kan generere penger tilbake. Vi må gjøre jobben selv. Fordi den er heisløs.

Les om Bårds ærlige forsøk på ei monumental renne her!

Se film – og flere bilder i galleriet under: