OM TESTEN

Vi spurte etter soveposer som egner seg for en vanlig norsk vinter som veksler mellom de skikkelig kalde nettene til de litt mildere. Vi har lagt vekt på disse egenskapene i testen:
PRAKTISKE LØSNINGER: Glidelås, stramming rundt hodet, lommer, åpning, nakkekrage o.l.
KOMPRIMERING: Hvor godt kan posen komprimeres i pakkposen, og hvordan den er å pakke ned.
PASSFORM: Hvordan soveposen er å ligge i og bevege seg i.
MATERIALER: Ytterstoff, slitestyrke, dunfyll, og økovennlighet og etisk produksjon.
TOTALINNTRYKK: Hva er det helhetlige inntrykket vi sitter igjen med. Pris er ikke tatt med i vurderingen, bortsett fra i kåringen av mest for pengene. Posene er veid med kompresjonstrekket på.

Soveposens oppgave er ikke å varme deg opp, men å hjelpe deg med å holde på den varmen du allerede har når du legger deg. Er du kald som en istapp når du kryper oppi posen, hjelper det dermed ikke nødvendigvis med den varmeste posen på markedet. Men er du en frossenpinn av natur, så hjelper det selvsagt å ha en pose som tåler en del minusgrader. Når du skal velge vinterpose er det første du bør ta stilling til om du skal ha dun eller syntetisk sovepose. Den store fordelen med en dunpose er at den lar seg komprimere mye mer og gir mer varme per gram. Det vil si at du kan ha med deg en mindre og lettere pose på tur, og likevel holde deg varm. Den største ulempen med dun er at det fungerer dårlig når det blir vått. Blir posen gjennomvåt, er den mer eller mindre ubrukelig.