Ønsker du råere kjøreegenskaper på toppturene? Eller bare en superallsidig skistøvel som takler alt fra bakkekjøring til lange vårskiturer? Den siste generasjonen alpinstøvler med gåfunksjon og tech-innfesting, overgår det vi drømte om for få år siden.

Alpinstøvler med gåfunksjon har vi riktignok hatt en stund, men de pleide å veie to kilo. Lette toppturstøvler har vi også hatt lenge, men kjøreegenskapene har vært langt unna det vi er vant til i en alpinstøvel. Nå er de to kategoriene i ferd med å smelte sammen. I vektklassen rundt 1500 gram får du nå støvler som vil yppe seg mot stive, klassiske alpinstøvler i kjøreegenskaper. Slike støvler kom for fullt i høst, og neste vinter blir ikke noe unntak. Nokså stive og kjøreorienterte topptursko med maljer for techbindinger er noe av det mest allsidige en skikjører kan ha på beina.

Vi har testet fem modeller mot hverandre. Tre av støvlene kommer i butikken neste år, og to av modellene kom denne vinteren. Fire av fem har fire spenner, og overlapp-konstruksjon. Alle har gåmodus med mellom 45 og 55 grader oppgitt gåutslag – altså hvor mye bevegelse skoen tillater i ankelleddet. Gåutslaget (og vekten) sier mye om hvor gode støvlene er i motbakke, men ikke alt. Hvor stiv innerskoa er spiller en viktig rolle for gåutslaget, og det vil variere hvordan produsentene måler. Tykkelsen – og kvaliteten og slitestyrken – på innerstøvlene varierer. Her er det enkelt for produsentene å spare vekt, men det går ut over både komfort og kjøreegenskaper. Tykkere innerstøvler er varmere og de fordeler trykket fra spennene bedre – noe som er ekstra viktig når støvlene er laget i tynn og stiv plast. Samtidig vil tjukke og stive innerstøvler gå ut over gåutslaget.