/ Surf

Test av Starboard AMP - en revolusjon i surfeindustrien

TESTET: Norskættede Starboard starter en aldri så liten revolusjon når de lanserer en splitter ny linje med svært holdbare surfbrett i karbon. Men det koster.

Sist oppdatert 7. august 2013 kl 14.56
UTEN BESKYTTELSE: Fri Flyt sendte brettet med fly uten bag fra Bali til Lombok. Bilde: Christian Nerdrum
UTEN BESKYTTELSE: Fri Flyt sendte brettet med fly uten bag fra Bali til Lombok. Bilde: Christian Nerdrum

Gjennom alle år har surfere delvis akseptert utstyrets korte holdbarhet. En aktiv surfer sliter ut opptil flere polyseter-brett i løpet av en sesong, fordi de knekker, mister spensten, ryker finneboksen e.l. Den korte holdbarheten er verken miljøvennlig eller økonomisk. Det er ikke manko på alternative konstruksjoner som tåler en støyt. Epoxy er den mest utbredte, og Firewire lager per i dag de mest annerkjente «alternativbrettene». Her får du dessuten et bredt utvalg av modeller utformet av kjente shapere. Likevel er det polyester som er overlegent mest utbredt. Følsomme føtter foretrekker kvalitetene denne kunstruksjonen gir. Lett og passe fleksibelt. Tradisjonelle epoxybrett er også lette, men blir ofte litt for stive. 

 

Litt bittersøtt er det nok for surfindustrien å se at en produsent med utspring fra windsurfing presenterer en brettkonstruksjon som til de grader tar innersvingen på stort sett alt som eksisterer på markedet i dag. Karbonbrett er ikke noe nytt, men metodene Svein Rasmussen* & co Starboard bruker har vi ikke sett maken til. Ytterskallet er av Starboards sin egenutviklede Starflex Ultra Flexible Carbon, som beskriver kvalitetene i navnet. På innsiden er det tre lag med fiber og skum i ulike tettheter for å gi brettet de rette kvalitetene for fleks, re-fleks og minne. Midt i brettet går det en karbon-stringer mellom to lag polypropylen med «minne». Dette sørger for lamineringen til å flekse fritt samtidig som det forhindrer at brettet bøyer seg for mye under høy belastning. 

 

Fri Flyt har testet Starboard AMP 5.8 på hver eneste dag gjennom en måned i Indonesia. Med på turen var også en 6.4 JS Joel Parkinson for de bratteste dagene, men den ble liggende i bagen. AMP-en krevde en økt for tilvenning. Brettet er nemlig ekstremt lett og flyter høyere i vannet enn normalt. Derfor er det også litt mer følsomt for smult sjø. Etter litt eksperimentering med finner (AMP er oppsatt med truster) og tilpassing av surfstil var det etterhvert liten tvil om hvilket brett som fikk være med ut å bade. AMP er ikke laget for aller mest hårete dagene, men det var likevel overraskende hvor godt den satt i veggen når bølgene nærmet seg dobbel gubbe. AMP er løs og leken og midt i blinken for middels gode til proffe surfere. Konstruksjonen er nydelig og livlig. Fleksen er svært dynamisk og balansert. Du kjenner virkelig at den lader opp spenning i bottomturn som frigjøres eksplosivt når du slipper belastningen. Brettet lever! Starboard har smalnet inn nesen på brettet og gjort det 3-4 inches kortere enn det ville vært med en tradisjonell form. Dessuten har de lagt inn litt ekstra volum under brystet for enda litt bedre padleeffekt. Fordi den flyter så godt har du ingen problemer med å få opp farta i hoftehøye bølger. Men da skal det sies at storebror ULTRA vil gjøre en bedre jobb. En bred (5´8" er 23 1/3"!) men kort og ganske tynn padlemaskin som lar deg fange det som måtte være av surf på de aller minste dagene. Ultra er laget i samme konstruksjon som AMP, oppsatt med fire finner.  

 

Det store minuset med den nye brettlinja til Starboard er prisen. 12.000 kroner koster herligheten i snitt. Da får du riktignok med hexcel core finner i ypperste kvalitet. For testens del sendte Fri Flyt brettet på fly fra Bali til Lombok - uten boardbag. Det kom både frem og tilbake uten en skramme. Hvis andrehåndsverdi, holdbarhet og miljøhensyn er viktig når du skal velge surfbrett er det kanskje verdt pengene likevel?

 

DISTRIBUTØR: sup.no

  

*Svein Rasmussen (1963, Arendal) var blant Norges OL-håp i windsurfing i 1983. Han med i PWA-sirkuset i 10 år og den første til å vinne alle discipliner i IFCA Production Board Class Worlds (1991). I 1993 etablerte han Starboard og i løpet av kort til brakte de innovasjon i sporten. I dag er det verdens største windsurfingmerke. Starboard er dessuten langt fremme på SUP, og nå bryter de seg på surfmarkedet. 

 

STARBOARD AMP

LENGDE   BREDDE    TYKKELSE   VOLUM   SURFERS VEKT

5'7"          19 1/4"        2 3/8"          30 ltr       55-75 kg

5'8"         20 1/4"     2 5/8"        33 ltr     70-85 kg

5'10"       20 3/4"     2 1/2"         35 ltr     80-95 kg

 

STARBOARD ULTRA

LENGDE   BREDDE    TYKKELSE   VOLUM   SURFERS VEKT

5'0"        21 1/2"      2 5/8"        31 ltr     55-65 kg

5'4"        22 1/2"      2 5/8"        33 ltr     60-75 kg

5'8"        23 1/2"      2 5/8"        39 ltr     75-85 kg

6'0"        24 1/5"      2 5/8"        42 ltr     85-95 kg

6'4"        25 1/2"      3 1/8"        51 ltr     90-110 kg

Publisert 7. august 2013 kl 14.56
Sist oppdatert 7. august 2013 kl 14.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen