LITE OG LETT. I denne testen har vi valgt ut seks lette topptursekker med volum rundt 20 liter. Mange av de er designet for skibestigningskonkurranser. I tillegg til lett vekt betyr det at flere av de funksjoner som gjør at du enkelt kan få feller i og ski på sekken – uten at du noen gang tar den av ryggen.

Vi har ikke testet sekkene for konkurranse, men ut fra perspektivet til vanlige skikjørere. En tradisjonell topptursekk har gjerne egenvekt på oppunder 1.5 kilo. Men det er mange turer der det ikke er nødvendig eller ønskelig med en så stor og tung sekk, eller hvor turens karakter gjør at funksjonalitetet i disse sekkene (raske skifter mellom ski og feller av/på) er ønskelig.

Flere av sekkene i testen minner mest om slappe tøystykker sammenlignet med dagstursekken du har fra før. Bæresystemene er enkle. Men det er uansett ikke meningen å bære mye vekt. De aller letteste sekkene har ingenting som stiver de av i ryggen. Men det er ikke noe savn i praksis – innholdet stiver de av, slik bærekomforten også med ski blir god.